ЖОСТІР
ПРОНОСНИЙ, чорноягідник; жостер слабительный Rhamnus cathartica — дуже галузистий кущ або невелике (1—3 м
заввишки) деревце родини жостерових.
Кора на стовбурі чорна, гілки
супротивногалузисті, на кінцях — з колючками. Листки супротивні, черешкові,
еліптичні або яйцевидноеліптичні, дрібнозубчасті, з 3—4 парами зісподу випнутих бокових жилок. Квітки одностатеві, дводомні,
чотирироздільні, вузькодзвоникуваті, з дуже дрібними, часом зовсім нерозвиненими зеленуватими
пелюстками, зібрані по 10—15 у пазушні
пучки. Плід кістянковидний, чорний.
Цвіте у травні — червні. Плоди
достигають у серпні — вересні.
Поширення. Росте по всій території України у лісах, на
узліссях, серед чагарників. Заготівля і
зберігання. З лікувальною метою використовують достиглі плоди без плодоніжок (Fructus Rhamni catharticae). Плоди сушать у
теплих приміщеннях або в сушарках при
температурі 50—60°. Сухої сировини
виходить 14—15 % . Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Строк
придатності — 4 роки. Сировина
відпускається аптеками.
Хімічний склад. Плоди містять дубильні
речовини, вільні і зв'язані глікозиди (0,75 % ) групи антрахінону (франгулаемодин, рамноксантин, рамнокатартин, жостерин), флавоноїди (рамноцитрин,
ксанторамнетин, кемпферол), органічні кислоти, пектинові речовини, камедь,
барвники, аскорбінову кислоту, цукор,
слиз та гіркоти.
Фармакологічні
властивості і використання. У науковій медицині плоди Ж. п. використовують як проносний засіб, особливо при хронічних, атонічних і спастичних запорах; у народній медицині — при водянці, кашлі, задусі, гастритах,
жовтяниці, геморої та подагрі, як глистогінний засіб та при хронічних захворюваннях шкіри. Плоди Ж. п. входять до складу проносного чаю. Есенцію з свіжих плодів використовують у гомеопатії. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар плодів (20 г плодів на 200 мл окропу) по півсклянки на ніч;
настій плодів {столова ложка плодів на
200—300 мл окропу, настоюють 8 годин) по
столовій ложці З—4 рази на день або по
півсклянки на ніч; сік плодів п'ють по 1
столовій ложці (діти — по 1 чайній ложці) як послаблюючий і сечогінний засіб та при хронічних хворобах шкіри; свіжі плоди вживають натщесерце по 10—20 штук на прийом. У великих дозах плодя Ж. п. спричинюють блювоту і
запалення шлунково-кишкового тракту.
|