ЖИТО
ПОСІВНЕ рожь посевная Secale ceieale — однорічна трав'яниста рослина родини злакових. Стебел звичайно кілька, вони прямі, голі, 60—200 см заввишки, з добре виявленими вузлами («колінцями») і порожнистими
меживузлями. Листки лінійні, голі, голубувато-зелені. Суцвіття — густий
дворядний колос, з майже голою, після
достигання неламкою віссю. Колоски двоквіткові,
з зачатком третьої квітки; колоскові
луски лінійношиловидні, без остюка або з остюком, значно коротшим за саму луску; нижня квіткова луска — з війчастим кілем, з 3—5 жилками, вгорі
поступово звужена на остюк. Плід —
зернівка. Квітує у червні.
Поширення. Вирощується по всій території України як зернова культура. Сировина. З лікувальною метою використовують житній хліб і висівки.
Хімічний
склад. Зернівки жита посівного містять білок (до 11 % ), вуглеводи (67,4 %), клітковину (3,5 %), від 0,6 до 1, 6 % мінеральних речовин
(фосфор, кальцій, мідь, марганець, цинк, фтор), тіамін, рибофлавін, піридоксин, нікотинову кислоту й жири, які складаються переважно з тригліцеридів
олеїнової, пальмітинової і стеаринової жирних кислот. Вважається, що за амінокислотним складом білки
жита повноцінніші за білки пшениці. Фармакологічні
властивості і використаная. Житній хліб належить до сильних збудників шлункової
секреції. Затримуючись у шлунку 3—4
години, він є його механічним і хімічним
подразником. Житній хліб виявляє легку послаблюючу
дію і особливо корисний при тривалих запорах. Розмочений у гарячому молоці житній хліб або тепле житнє тісто прикладають до наривів і твердих болісних пухлин для прискорення їхнього «визрівання», розм'якшення
та розсмоктування. Відвар житніх висівок вживають як пом'якшувальний та
відхаркувальний засіб і при проносах. До негативних якостей слід віднести здатність житнього хліба спричинювати
метеоризм.
|