ЗИЗИФУС
СПРАВЖНІЙ, китайський фінік, унабі,
ююба; зизифус настоящий Ziziphus jujuba — колючий розлогий кущ або невелике (до 3 м заввишки) дерево родини
жостерових. Листки чергові, короткочерешкові, шкірясті, широколанцетні або видовженояйцевидні, по краю
тупопилчасті. Квітки двостатеві, дрібні,
зеленуваті, п'ятичленні, пазушні, в пучках. Плід — куляста або видовжена
кістянка, з червоно-коричневою або жовтою глянцевою шкіркою, з м'ясистим
солодким білим або світло-зеленим
мезокарпієм і кам'янистим ядром. Цвіте у
травні — липні. Плоди достигають у серпні
— жовтні.
Поширення. Зизифус справжній дико росте в Середній Азії; в Криму
трапляється в колекціях науково-дослідних установ, на ділянках
садоводів-аматорів. Сировина. Для
лікарських потреб використовують зрілі
плоди (Fructus jujubae) і листя, яке збирають під час плодоношення рослини і сушать у затінку. Плоди вживають свіжими,
сушеними, в'яленими, використовують у кондитерському і консервному
виробництвах. Сушать плоди після інактивації ферментів шляхом витримування їх
протягом 1—2 хвилин в окропі. Рослина
неофіцинальна.
Хімічний склад. У плодах і листі зизифуса справжнього є дубильні і смолисті
речовини, флавоноїди, аскорбінова кислота, каротин, кумарини, цукри, органічні кислоти, ефірна олія.
Поряд з цим плоди містять пектини, жирну
олію, солі калію і фосфору, а листя —
анестезуючі речовини. Вміст аскорбінової
кислоти становить; у свіжих плодах —
700—900 мг% , у висушених з інактивацією
ферментів плодах— 1500—2000 мг% , у
висушених без інактивації ферментів плодах — 5—10 мг% .
Фармакологічні
властивості і використання. Фармакологічними і клінічними дослідженнями підтверджено
діуретичні властивості плодів і листя
зизифуса (застосовували 10 % -ний настій). За даними клінічних спостережень,
плоди мають і гіпотензивні властивості. Встановлено, що оптимальний
гіпотензивний ефект викликає 10-процентний відвар плодів у дозі 60 мл 4—6 разів на день, а також свіжі плоди чи цукати по 8—10 штук 3—4 рази на день. Зменшення дози викликає менш помітний гіпотензивний ефект, а збільшення її на 25 і 50 % не приводить до
достовірного збільшення депресорної дії. Найвиразнішу антигіпертензивну дію зумовлює відвар, значно меншу — свіжі й сушені плоди. Активніший фармакодинамічний
ефект відвару, можливо, був зумовлений
тим, що лікарська форма відвару з
фармакологічного погляду є оптимальнішою для прояву його резорбтивної дії.
Особливо виразний гіпотензивний, гемодинамічний ефект плодів зизифуса спостерігається у хворих з гіпокінетичним типом кровообігу. Поряд з гіпотензивним і
гемодинамічним ефектом, фітолікування
плодами зизифуса сприятливо діяло і на
загально174 клінічні прояви хвороби. В
процесі лікування у більшості хворих зменшуються
або зовсім зникають головні болі, запаморочення голови, шум у вухах, серцебиття, поліпшуються сон, загальне самопочуття,
працездатність і настрій. Крім того,
відвар плодів зумовлює помірний седативний ефект. Побічних негативних реакцій у відповідь на застосування плодів зизифуса не виявлено. У народній медицині
плоди використовують у вигляді відвару при анемії, як пом'якшувальний і
протизапальний засіб при катарі верхніх дихальних шляхів і гарячці, при виразці кишечника й кишкових інфекціях.
Недозрілі плоди рекомендуються при
проносі й дизентерії, стиглі — при запорах. Привертає увагу властивість листя знімати (тимчасово, на 5— 10 хвилин) відчуття солодкого й гіркого смаку, не впливаючи, при цьому, на больові відчуття. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар сушених плодів (20 г сировини на 200 мл
окропу) по півсклянки 4—б раз на день
протягом 15 днів як гіпотензивний засіб; свіжі плоди або цукати по 8—10 штук на
прийом 3—4 рази на день протягом 15 днів як гіпотензивний засіб.
|