ШИПШИНА
ЗМОРШКУВАТА шиповник морщинистый Rosa rugosa — середньої висоти (80—150 см) кущ родини розових. Стебла товсті, прямостоячі, як і квітконосні пагони, густо вкриті різнотипними опушеними
шипами: міцними, з широкою основою, трохи серповидно зігнутими або прямими та дрібними
голчастими. Квітконосні пагони, крім
того, вкриті волосками і дрібними залозистими щетинками. Листки спіральні, непарноперисті, з широкими трав'янистими прилистками, що
зрослися з головним стриженьком листка; листочки (їх 7, рідше 5 або 9) від
круглясто-еліптичних до видовженоеліптичних, зверху виразно зморшкуваті, з полиском, зісподу рясно опушені, нерідко майже сіроповстисті, з
домішкою залозок, по краю
простозубчасті. Квітки великі (до 7 см у діаметрі), правильні,
двостатеві, в малоквіткових (по 2—3) щитковидних суцвіттях, рідше одиничні;
чашолистки великі (2,5—3 см завдовжки),
з листовидним розширенням на верхівці,
зісподу усіяні волосками з домішкою
залозок, рідше без них, після цвітіння
спрямовані вгору й залишаються при
стиглих плодах; пелюстки (їх 5) червоні, рідше ясно-червоні. Плід — гіпантій,
сплюснуто-кулястий, м'ясистий, яскрово-червоний або померанцевий. Початок
цвітіння у червні (ремонтантний вид).
Поширення. Шипшина зморшкувата дико росте на Далекому Сході. На
території України її культивують як рослину декоративну й лікарську. Часто зустрічаються здичавілі зарості. Заготівля і зберігання — див. у статті Шипшина травнева.
Хімічний склад. Шипшина зморшкувата має близький до шипшини травневої
хімічний склад, але відрізняється дещо
іншим вмістом і співвідношенням
компонентів, що його складають. Фармакологічні властивості і використання, лікарські
форми і застосування — усе так, як у статті Шипшина травнева.
ШИПШИНА
ПОВИСЛА шиповник повислий Rosa pendulina — рихлий, від 1 до 2 м заввишки кущ родини розових. Стебла то висхідні, то луковидно зігнуті, в нижній половині або в нижній третині вкриті
голчастими, досить слабкими шипами, з
домішкою щетиноподібних шипиків, у
верхній половині їх немає. Листки спіральні,
непарноперисті, великі (9—12 см
завдовжки), з широкими прилистками, лише
зісподу всіяними небагатьма волосками; і з головним стриженьком, здебільшого
вкритим волосками з домішкою стеблистих
залозок; листочки (їх 7—9, інколи 11)
видовженояйцевидні, видовженоеліптичні або широкоеліптичні, гострозубчасті, зверху темно-зелені, голі, зісподу —
сіро-зелені, більш-менш рясно всіяні волосками, гладенькі або лише по головній жилці з одиничними залозками.
Квітки правильні, двостатеві, здебільшого одиничні, рідше в малоквіткових (по 2—3) щитковидних суцвіттях, на довгих (2,5—3 см), залозистих, після цвітіння луковидно звисаючих
квітконіжках; чашолистки вузьколанцетні,
без перистих додатків, довгі, з листовидним розширенням на верхівці, зісподу більш-менш рясно всіяні залозками, зверху —
волосисті до білоповстистих, після цвітіння піднесені вгору, залишаються при стиглих плодах; пелюстки (їх 5) від пурпурово-рожевих до темнорожевих,
дорівнюють довжині чашолистків або
коротші за них. Плід — гіпантій,
оберненояйцевидний або видовженоеліптичний, рясно всіяний залозками, при достиганні пониклий, яскравочервоний. Цвіте у
червні — липні.
Поширення. Шипшина повисла росте в лісовій та субальпійській смузі
Карпат, особливо біля потоків та на лісових
вирубках. Заготівля і зберігання. Див. у
статті Шипшина травнева.
Хімічний склад. Шипшина повисла має близький до шипшини травневої хімічний склад, але відрізняється дещо іншим вмістом і
співвідношенням компонентів, що його складають. Фармакологічні властивості і використання,
лікарські форми і застосування — усе
так, як у статті Шипшина травнева.
ШИПШИНА
СОБАЧА шиповник собачий Rosa canina, синонім — R. сіliato-sepala — високий (1,5—2,5 м) кущ родини розових. Стебла луковидно зігнуті, рідше майже
прямі, вкриті міцними, плоскими, серповидно зігнутими шипами. Квітконосні
пагони рясно вкриті гачковидно загнутими шипами. Листки спіральні, непарноперисті, з вузькими, залозисто-війчастими по краю прилистками; листочки (їх 7, рідше 5
або 9) з обох боків голі, гладенькі,
переважно еліптичні, з
короткозагостреною верхівкою,
простогостропилчасті, часто закінчуються
дрібними залозками. Квітки правильні, двостатеві, в малоквіткових (по 3—5, рідше більше) щитковидних суцвіттях, рідше
одиничні; чашолистки великі (до 20—25 мм), широколанцетні, з рясними перистими додатками, зверху переважно голі, зісподу
всіяні короткими волосками, після цвітіння відхилені донизу і притиснені до плода, рано відпадають; пелюстки (їх 5) біло-рожеві, коротші за чашолистки. Плід —
гіпантій, оранжево-червоний, широкоовальний, рідше майже кулястий, позбавлений залозок.
Цвіте у травні — червні.
Поширення. Шипшина собача росте по всій території України по схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур'ян. Заготівля і зберігання — див. у статті Шипшина травнева.
Хімічний склад. Шипшина собача має близький до шипшини травневої хімічний
склад, але відрізняється дещо іншим вмістом і співвідношенням компонентів, що його складають. Фармакологічні властивості і використання,
лікарські форми і застосування — усе так, як у статті Шипшина травнева.
ШИПШИНА
ТРАВНЕВА, шипшина корична; шиповник коричный Rosa majalis, синонім — R. cinnamomea — невисокий (від 60 до 200 см заввишки) рихлий кущ
родини розових. Стебла висхідні або дещо звисаючі, коричнювато-червоні, вкриті, як правило, парними, серповидно
зігнутими, рідше майже прямими шипами, з
домішкою щетиноподібних шипиків.
Квітконосні пагони майже не мають колючок.
Листки спіральні, непарно-перисті, з прилистками; листочки (їх 5—7)
видовжено-яйцевидні або овальні, до основи клиновидно звужені, при верхівці
короткозагострені, зверху сизуватозелені, здебільшого голі, зісподу вкриті щільно притисненими волосками, по краю
простозубчасті, без залозок; прилистки
стериль478 них пагонів та туріонів
вузенькі, з дещо загнутими краями,
квітконосних пагонів — широкі, зісподу пухнасті, по краю війчастозалозисті.
Квітки великі (4,5—5 см в діаметрі),
правильні, двостатеві, поодинокі, рідше в малоквіткових (по 2—3, рідше більше) щитковидних суцвіттях; чашолистки довгі (до 3 см) і вузенькі, повністю позбавлені перистих додатків або лише
з 2—3 коротенькими, ниткоподібними додатками, зісподу усіяні щільними короткими волосками (з
домішкою дрібних залозок або без них), по краю з домішкою дуже дрібних залозок,
зверху вкриті лише поодинокими
волосками, або як і по спинці майже
повстисті, після цвітіння спрямовані вгору і залишаються при стиглих плодах; пелюстки (їх 5) — від блідо-червоних до
червоних. Плід — гіпантій, кулястий,
червоний або пурпурово-червоний. Цвіте у травні — червні.
Поширення. Шипшина корична росте в лісах, по чагарниках, особливо по
річках, рідше на луках в північних
районах України. Заготівля і зберігання.
Для медичних потреб використовують плоди шипшини (Fructus Rosae), які збирають у стадії
повної стиглості (але не перестиглими)
вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить
50% . Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.
Хімічний склад. Плоди шипшини містять
аскорбінову кислоту ;до 17% на суху
речовину), каротин (0,7—8 мг%), вітаміни
В,,В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди
(гіперозид, астрагалін, кверцитрин, кемпферол і ін.), фенолокислоти, пектинові
речовини (1,8—3,7% ), цукри (0,9—8,1% ),
органічні кислоти (0,9—3,7 % ), солі заліза,
марганцю, фосфору, магнію, кальцію.
Фармакологічні властивості і
використання. Плоди шипшини виявляють
протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і
окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на
вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів
зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез. Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпоі авітамінозів С
і Р, при гострих і хронічних інфекціях,
при атеросклерозі, нефритах, гострих і
хронічних захворюваннях печінки, кишечника, при виразковій хворобі,
геморагічних діатезах, гемофілії, кровотечах (легеневих, маткових), при
передозуванні антикоагулянтів, гіпертиреозі і недостатності надниркових залоз,
травматичному шоку. Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, бронхопневмонії,
бронхоектазах, у випадку бронхіальної
астми, при лікуванні захворювань очей
(геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив
у скловидне тіло). Як жовчогінний засіб
шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу, холангіту.
Плоди шипшини входять до складу
вітамінних чаїв. Сироп із водного
згущеного екстракту плодів шипшини —
холосас призначають при холециститі і гепатиті. їз насіння шипшини виготовляють
олію (Oleum Rosae), яку використовують
як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти,
стоматити), при тріщинах сосків,
пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікроклізм — при неспецифічному виразковому
коліті. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2—3 рази на день до їди; холосас (Cholosas) по 1 чайній ложці 2—3 рази на день, дітям — по чверті чайної ложки 2— З рази на день.
ШИПШИНА
ЯБЛУНЕВА шиповник яблоневый (Rosa villosa, синонім — R. pomilera) — щільний, прямостоячий, до 1,5 (2) м заввишки кущ родини розових. Стебла, як
і квітконосні пагони, вкриті однотипними прямими, нерідко дещо відхиленими вгору, рідше донизу шипами. Квітконосні пагони, крім
того, інколи вкриті дрібними голчастими
або щетинистими залозками. Листки
спіральні, непарноперисті, великі (8,5—9 см завдовжки), з головним стриженьком, усіяним, як і прилистки, волосками з домішкою залозок; листочки (їх 7, рідше 5 або 9) широкоеліптичні, великі, 4—5
см завдовжки і 2,5—3 см завширшки, з
обох боків, особливо зісподу, рясно всіяні волосками з домішкою залозок. Квітки
правильні, двостатеві, в малоквіткових щитковидних суцвіттях, рідше одиничні,
на коротких (до 10—15 мм) залозисто-щетинистих
квітконіжках; чашолистки на спинці залозисто-щетинисті,
зовнішні — з перистими, рідше
нитковидними додатками, після цвітіння піднімаються вгору, змикаються і
залишаються при стиглих плодах; пелюстки (їх 5) темнорожеві, коротші за
чашолистки. Плід — гіпантій, пурпуровий,
кулястий або майже кулястий, великий, залозисто-щетинистий. Цвіте у червні — липні.
Поширення. Шипшина яблунева росте майже по всій території України в чагарникових заростях, на узліссях, у рідколіссі, а також на урвищах
та вздовж лісових струмків. Заготівля і
зберігання — див. у статті Шипшина
травнева.
Хімічний
склад. Шипшина яблунева має близький до шипшини травневої хімічний склад, але відрізняється
трохи іншим вмістом і співвідношенням
компонентів, що його складають. Фармакологічні властивості і використання,
лікарські форми і застосування — усе так, як у статті Шипшина травнева.
|