Пятница, 22.11.2024, 11:16Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на С

СМОРОДИНА ЧОРНА

СМОРОДИНА ЧОРНА  смородина чёрная  Ribes nigrum —  невелика (0,6—1,3 м заввишки)  багаторічна кущова рослина родини ломикаменевих з характерним, дещо неприємним запахом.  Листки черешкові, чергові, 3 —  5-лопатеві, по краю зарубчастозубчасті, зверху голі, зісподу —  3 жовтими залозками. Квітки  двостатеві, правильні, дзвониковидні лілувато- або рожево-сірі,  у пониклих 5—10-квіткових китицях. Плід — куляста чорна ягода. Цвіте у травні — червні. Плоди  достигають у липні.  

Поширення. Смородина чорна в  дикому стані на Україні росте  в Карпатах, на Прикарпатті, Поліссі та в Лісостепу коло струмків і річок, у лісах та між  чагарниками (на вологих місцях).  Введена в культуру і є родоначальником культурних сортів,  яких тепер налічується понад  100.  Заготівля і зберігання. З лікарською метою використовують листя (Folia Ribis nigri), рідше  бруньки (Gemmae Ribis nigri),  та ягоди (Fructus Ribis nigri).  Бруньки збирають зимою та рано  навесні, листя — влітку (червень— липень), ягоди — під час  повної стиглості. Листя і бруньки  сушать при температурі 35—40°,  плоди споживають свіжими або  сушать (починають від 35° і поступово доводять до 65 °, не допускаючи пересушування). Сухої  сировини виходить: бруньок —  20%, листя 16%, ягід— 14%.  Рослина неофіцинальна.  

Хімічний склад. У листі є дубильні речовини, до 0,75 % ефірної олії (містить цимол, сабінен),  флавоноїди (кверцетин, ізокверцетин, кемпферол, рутин), фітостерол, пентозани, органічні кислоти, мінеральні солі, вітамін С  та фермент емульсин. Бруньки  мають хімічний склад, близький  до хімічного складу листя. Ягоди  містять до 16 % інвертних цукрів  і сахарози, жирну олію, пігменти  ціанідин і дельфінідин, близько  4 % органічних кислот (яблучна,  винна, лимонна), пектини (0,2—  0,8 % ), емульсин, вітаміни С (120—  400 мг % ), К, Р, каротин, вітаміни  групи В та мінеральні солі (бор,  йод).  1065  

Фармакологічні властивості і використання. Всі види сировини  мають сечогінні, потогінні, в'яжучі й тонізуючі властивості.  Використовують їх як допоміжний засіб при ревматизмі, подагрі,  артритах, гастриті, склерозі судин, при отосклерозі, уролітіазі,  діареях, мігрені, простуді, коклюші, ангіні та при тонзиліті. Рослина використовується переважно в  зборах. Свіжі або сушені ягоди  корисно вживати при гіпохромній  анемії, пародонтозі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту,  гломерулонефриті, ¦ порушеннях  ритму серцевої діяльності, при  кардіоневрозах, геморагічному  васкуліті, простудних та інфекційних захворюваннях.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настій листя (50 г  сировини на 1 л окропу, настояти  4 години в закритій посудині) по  півсклянки 4—5 раз на день при  запаленні сечового міхура; настій на  вині (20 свіжих листків на 1 л білого  вина настояти 2 тижні) по 100 г до  їди при гіпоацидному гастриті; 2 чайні  ложки суміші (порівну) листя смородини чорної, листя чорниці звичайної,  малини і берези бородавчастої заварюють склянкою окропу і п'ють як чай  по 1 склянці зранку і ввечері як загальнозміцнюючий засіб після перенесеної тяжкої хвороби та при весняній  слабості. 
Категория: Растения на С | Добавил: Fox (15.10.2013)
Просмотров: 566 | Теги: Чёрная, nigrum, Ribes, смородина, ЧОРНА | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz