РОЖА
РОЖЕВА, рожа городня; шток-роза розовая Alcea rosea, синонім — Althaea rosea — багаторічна трав'яниста шерстисто-волосиста
рослина родини мальвових. Стебло пряме,
малогіллясте, 80—250 см заввишки. Листки
чергові, 5—7-лопатеві, округлі або
серцевидні, по краю — тупозубчасті;
верхні — трилопатеві. Квітки великі (5—7 см у діаметрі), 5-пелюсткові, сидять у
пазухах листків по одній або по дві на дуже коротких квітконіжках і утворюють
на верхівці стебла колосовидне суцвіття;
пелюстки майже округлі, їхня довжина дорівнює ширині, вони білі, рожеві, червоні до чорних. Плід — з численних, розміщених кільцем плодиків — сім'янок. Цвіте у липні —
серпні.
Поширення. В дикому стані росте в Південній Європі та в Малій Азії. На Україні широко культивують як
декоративну рослину. Заготівля і
зберігання. Для виготовлення ліків використовують квітки, зірвані з чашечкою (Flores Malvae arboreae cum calyce), або лише пелюстки (Flores Maivae arboreae sine calyce). Перевагу надають квіткам з темно-фіолетовим, майже
чорним забарвленням. Заготовляють сировину протягом усього періоду квітування рослини (в міру розвитку окремих квіток).
Зібрані квітки негайно сушать на відкритих майданчиках, на горищі або в
приміщенні, яке добре провітрюється, попередньо прив'ялюючи на сонці. Рідше використовують коріння рослини,
яке заготовляють так само, як і коріння
алтеї лікарської. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Квітки рожі рожевої
містять дубильні і барвні речовини та
слиз. Значна кількість слизу є й у коренях.
Фармакологічні
властивості і використання. Фармакологічні властивості
і показання до призначення рожі рожевої збігаються з показаннями для алтеї
лікарської. Барвна речовина, яка
міститься в пелюстках, придатна для
підфарбовування ліків, прохолоджуючих напоїв, кондитерських виробів тощо. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій квіток (10 г сировини на 200 мл окропу
настоюють 15—20 хвилин) по 1 столовій
ложці З рази на день; холодний настій (1
столова ложка подрібнених квіток або коріння
на 500 мл холодної кип'яченої води, настоюють одну годину) по півсклянки 4 рази на день.
|