Пятница, 19.04.2024, 20:56Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на Р

РЕДЬКА ПОСІВНА ЧОРНА

РЕДЬКА ПОСІВНА ЧОРНА  редька посевная чёрная  Raphanus sativus var, niger —  овочева коренеплідна дворічна  рослина родини капустяних (хрестоцвітих). У перший рік розвиває розетку ліровидних, перистонадрізаних листків і коренеплід, на другий — квітконосне  стебло і насіння. Стебло прямостояче, розгалужене, 20—100 см  заввишки. Квітки дрібні, двостатеві, правильні, білі або лілові, у китицях; оцвітина подвійна, чотиричленна. Плід — веретеновидний товстий роздутий  стручок. Цвіте у квітні — травні.  Плоди дозрівають у травні —  червні.  

Поширення. Редьку посівну вирощують на городах по всій території України.  Заготівля і зберігання. З лікувальною метою використовують  свіжі коренеплоди [Radix Raphani recentis] і насіння (Semen Raphani sativi). Зберігають коренеплоди у льоху в вологому піску.  

Хімічний склад. Коренеплоди  редьки містять цукри (до 6 % ),  білки, амінокислоти, клітковину,  ферменти (діастаза, глюкозидаза,  оксидаза, каталаза), вітаміни В;  і С (до 56 мг% ), антоціани, органічні кислоти, ліпіди, органічні  сполуки сірки (метилмеркаптан,  глюкобертегоїн, синігрин та ін.),  солі калію (до 1200 мг% ), кальцію,  заліза і магнію. В насінні є жирна  і ефірна олії.  

Фармакологічні властивості і використання. Експериментальними  дослідженнями встановлено, що  свіжий сік редьки має жовчогінні й діуретичні властивості,  посилює перистальтику кишок.  Жовчогінні властивості редьки  підтверджено й клінічними спостереженнями. Крім того, сік  редьки підвищує толерантність  організму до вуглеводів (при  цукровому діабеті), має фітонцидні (пояснюються наявністю  органічних сполук сірки) й відхаркувальні властивості, посилює секрецію залоз шлунка і кишок, збуджує апетит і виявляє  подразнювальну дію (при місцевому застосуванні), подібну до  дії гірчичників. Пероральне застосування соку редьки показане  і дає добрий терапевтичний  ефект при токсичних гепатитах,  цирозах печінки, холециститах  і жовчнокам'яній хворобі, при  порушеннях серцевого ритму і  кардіоневрозах, при гіпацидних  гастритах, дуоденостазах і атонії  кишечника. При бронхіті, захриплості, коклюші й кровохарканні редьковий сік вживають  у поєднанні з медом. У народній  медицині свіжий сік редьки дають цинготним хворим, п'ють при  відсутності апетиту, метеоризмі,  проносі, нирковокам'яній хворобі, затримці менструацій і як  засіб, що сприяє збільшенню  виділення молока у матерів-годувальниць. Редькою лікують параліч язика (її треба жувати).  Терту редьку корисно вживати  при атеросклерозі (сприяє виведенню з організму надлишкового  холестерину). В суміші з буряком  і морквою редька допомагає при  анемії. При виразковій хворобі  шлунка і дванадцятипалої кишки, гіперацидному гастриті й  гострих запальних захворюваннях печінки, кишечника і нирок  та при органічних захворюваннях серця вживати редьку протипоказано. Для місцевого лікування використовують сік і насіння  редьки. Свіжим соком промивають гнійні рани і виразки, роблять розтирання при міжреберних невралгіях, міозитах, радикуліті й артралгіях. Соком редьки, змішаним з медом і горілкою,  розтирають хворі суглоби, а розведеним пополам з водою — обмивають обморожені ділянки тіла. Насіння редьки, потовчене  і змішане з невеликою кількістю  води, застосовують у вигляді  припарок як антибактеріальний  і антимікотичний засіб при мікотичних екземах і ранах, які погано гояться.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО— свіжий сік п'ють по  1 столовій ложці 2—3 рази на день  як відхаркувальний і сечогінний засіб;  свіжий сік, змішаний з медом у співвідношенні 1:1, п'ють по 1—2 столові  ложки 2—3 рази на день; при захворюваннях печінки і жовчного міхура  свіжий сік п'ють, починаючи з 100 мл  на день і поступово збільшуючи дозу  до 400 мл на день, протягом 5—-8 тижнів (разова доза 50—100 мл; курс лікування рекомендується періодично  повторювати); суміш (порівну) соку  редьки, буряків і моркви наливають  у темну пляшку, нещільно, щоб рідина  могла випаровуватися, закривають,  ставлять на 3 години у теплу духовку  і після охолодження вживають по  1 столовій ложці 3 рази на день за  15 хвилин до їди (курс лікування —  2—3 місяці).  ЗОВНІШНЬО — три частини (за об'ємом) свіжого соку редьки змішують  з двома частинами меду і однією  частиною горілки і одержану суміш  використовують для втирання у хворі  суглоби; припарки з потовченого насіння при мікозах (1—2 рази на день,  курс лікування — 7— 10 днів). 
Категория: Растения на Р | Добавил: Fox (28.09.2013)
Просмотров: 640 | Теги: посевная, sativus, Чёрная, Raphanus, ЧОРНА, Niger, VAR, Редька, ПОСІВНА | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz