Вторник, 30.04.2024, 08:31Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на П

ПШІНКА ВЕСНЯНА

ПШІНКА ВЕСНЯНА  чистяк весенний  Ficaria verna —  багаторічна трав'яниста рослина  родини жовтецевих. Стебло 9—  30 см заввишки, висхідне, просте  або вгорі розгалужене, з пучком  бульбовидно потовщених додаткових коренів при основі і з білими видовженими вивідковими  бруньками в пазухах листків.  Листки з полиском, цілісні, округло-серцевидні або яйцевидносерцевидні, здебільшого виїмчасто-зарубчасті; нижні — довгочерешкові, середні й верхні — на  коротіпих черешках. Квітки двостатеві, правильні, 2,5—3,5 см  у діаметрі, по одній на верхівці  стебла і гілок; віночок роздільнопелюстковий, з 8 —10 видовженими оберненояйцевидними жовтими з полиском пелюстками, при  основі яких є медова залозка,  вкрита лусочкою. Плід — збірна  сім'янка. Цвіте у квітні — травні.  

Поширення. Пшінка весняна росте по всій території України  в листяних і мішаних лісах, серед  чагарників.  Заготівля і зберігання. Для виготовлення ліків використовують  надземну частину (траву) або  всю рослину (трава разом з корінням). Заготовляють сировину  в період цвітіння рослини; сушать  під укриттям на вільному повітрі,  на горищі або в добре провітрюваному приміщенні. Молоде листя споживають свіжим. Рослина  неофіцинальна.  

Хімічний склад. У свіжому листі  рослини є сапонін, протоанемонін, анемонін (у висушеному  листі), аскорбінова кислота (до  190 мг% ), каротин (5,2 мг% ).  Кореневі бульби містять крохмаль (13,5 % ), цукри (10 % ).  

Фармакологічні властивості і використання. Пшінку звичайну застосовують як сечогінний, легкий  проносний, відхаркувальний, кровоочисний і ранозагоювальний  засіб. Відвар трави з корінням  п'ють при вуграх, шкірних висипах, золотусі, при запорах і геморої та від кашлю. Настоєм трави  полощуть рот при гінгівітах і стоматитах, промивають рани і виразки. З молодого листя готують  вітамінні «кровоочисні» салати,  юшки, зелені та холодні борщі.  Слід пам'ятати, що після цвітіння  рослина стає отруйною і надмірне вживання її у вигляді салатів  чи галенових препаратів може  призвести до отруєнь.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — відвар цілої рослини  (1 столова ложка сировини на 2 склянки води або сироватки, нагрівати на  водяній бані 2—3 години) по 1 столовій  ложці 3—4 рази на день; вітамінні  «кровоочисні» салати із пшінки: порізану кусочками варену картоплю посипають подрібненим листям пшінки,  заправляють сіллю, олією, оцтом або  гірчицею (на 200 г вареної картоплі  беруть 100 г листя пшінки і 20 г олії,  369  сіль, оцет або гірчицю— на смак);  свіжозібране листя пшінки бланшують  4—5 хвилин у киплячій воді, виймають,  трохи підсушують, дрібно січуть, прикрашають кусочками варених яєць,  додають оцет, солять, заправляють  вершками (на 120 г листя пшінки  беруть двоє яєць, 40 г вершків, сіль  і оцет — на смак).  ЗОВНІШНЬО — полоскання і промивання настоєм трави (1 столова ложка  сировини на 200 мл окропу, кип'ятити  ,5 хвилин), змащування гемороїдальних  вузлів маззю (розтерте до однорідної  маси листя пшінки змішують з вершковим маслом у співвідношенні 1:1). 
Категория: Растения на П | Добавил: Fox (25.09.2013)
Просмотров: 877 | Теги: чистяк, ВЕСНЯНА, ПШІНКА, Verna, Ficaria, весенний | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz