ПОВИТИЦЯ
ЄВРОПЕЙСЬКА, перстенець, сплітачка,
хмелинка; повилика европейская Cuscuta europaea — однорічна безхлорофільна паразитна рослина
родини повитицевих. Стебло нитковидне (до 1 мм завтовшки),
витке, розгалужене, зеленаво-жовте до
червонавожовтого, без листя і коріння (прикріплюється
до інших рослин, з яких тягне поживні
речовини, присосками — гаусторіями).
Квітки дрібні, майже сидячі, правильні, двостатеві, п'ятичленні, зібрані в
щільні головчасті суцвіття; віночок — з лійковидною трубочкою, рожевий або
блідо-рожевий, лопаті його тупі, трохи коротші за трубочку. Плід — коробочка.
Цвіте у червні — серпні.
Поширення. Повитиця європейська росте по всій території України. Паразитує на багатьох культурних і дикорослих трав'янистих рослинах
— на кропиві, хмелі, коноплях, конюшині,
люцерні, виці, лаванді тощо, іноді — на
кущах і молодих деревах. Сировина. Для
виготовлення ліків використовують сушену
траву повитиці (Herba Cusculae
euroраеае). Заготовляють під час цвітіння рослини. Сухої трави виходить 14—15%
. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Трава повитиці містить глікозид кускутин, дубильні речовини
(до 6% ), фітостерин, флавони, флобафени, лейкоантоціани, вуглеводи та інші
речовини.
Фармакологічні
властивості і використання. Відвар трави повитиці вживають як пургативний, діуретичний,
болетамувальний та як такий, що збуджує
виділення шлункового соку, засіб. Як
в'яжучий засіб його призначають при колітах.
П'ють відвар і при деяких жіночих хворобах, зокрема при мізерних менструаціях. У тібетській
медицині рослина відома своїми
кровоспинними властивостями. Зовнішньо, у вигляді ванн, повитицю використовують при шкірних захворюваннях. У гомеопатії препарати
повитиці дають пити при висипах на
шкірі, грипі, жіночих хворобах та в інших випадках. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО -відвар (5 г сировини на 200 мл окропу)
по 1 столовій ложці 3 рази на день;
настій (5—10 г сировини на 200 мл
окропу) по півсклянки 2 —3 рази на день при мізерних менструаціях. ЗОВНІШНЬО — ванни з відвару (50 г трави заливають 2 л окропу, підігрівають 20—25
хвилин, охолоджують, проціджують, віджимають і додають до ванни). Притаманні повитиці токсичні властивості змушують бути обережними при
внутрішньому застосуванні її.
|