ПЕЧЕРИЦЯ
ЗВИЧАЙНА, печериця степова, печерка, стернівка; шампиньон обыкновенный Agaricus campestris, синонім — Psalliota campestris — гриб родини агарикових. Шапинка 4—8 см у діаметрі, у молодих грибів куляста,
пізніше опуклоабо плоскорозпростерта, шовковисто-біла, у дозрілих грибів — з коричнюватим відтінком, гола або з малопомітними притиснутими лусочками;
пластинки вільні, спочатку рожеві, потім довго зберігають м'ясочервоний колір, у старих грибів — шоколаднокоричневі й навіть
чорні. Спорова маса пурпурово-коричнева. Ніжка щільна, кольору шапинки, З—7 см заввишки і 1 —1,5 см завтовшки, з
тонким білим нестійким кільцем у верхній
частині. М'якуш білий, з приємним запахом свіжоспиляного дерева, при розрізуванні
рожевіє, особливо у верхній частині
ніжки.
Поширення. Печериця звичайна росте по всій території України на пасовищах і луках, у садах, на полях та в цілинних степах. Селекційні сорти
культивують у спеціалізованих
господарствах, продається як їстівний
гриб. Заготівля і зберігання. Збирають печерицю в червні — жовтні. Використовують
свіжою, про запас сушать, солять і
маринують.
Хімічний склад. М'якуш свіжого гриба містить антибіотик кампестрин, близько 6
% білків, у т. ч. близько 5 %
засвоюваних, вуглезоди, фібрин та мінеральні сполуки (до 1 % ).
Фармакологічні
властивості і використання. Печериця звичайна має дезинфікуючі властивості, а виділений з плодового тіла гриба кампестрин згубно діє на золотистий стафілокок, тифозну й паратифозну палички. Кампестрин не токсичний
і виявляє помітний терапевтичний ефект при лікуванні тифозних хворих.
|