Пятница, 26.04.2024, 11:51Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на П

ПАСТЕРНАК ПОСІВНИЙ

ПАСТЕРНАК ПОСІВНИЙ  пастернак посевной  Pastinaca sativa —  дворічна трав'яниста гола рослина родини селерових (зонтичних). У перший рік утворює  розетку листків і м'ясистий соковитий веретеновидний округлостиснутий або конусовидний коренеплід, на другий — прямостояче розгалужене гранчасто-борозенчасте стебло заввишки 100—  170 см. Стеблові листки чергові, сидячі, перисторозсічені, з 3—  7 парами видовженояйцевидних  зарубчастопилчастих і часто надрізанолопатевих сегментів. Квітки  правильні, двостатеві або частково тичинкові, 5-пелюсткові, зібрані в складні зонтики; пелюстки  жовті, округло-яйцевидні, трохи  виїмчасті, у виїмці з загнутою  всередину часточкою. Плід —  двосім'янка. Цвіте у липні —  серпні.  

Поширення. Широко культивують  як овочеву та лікарську рослину.  Заготівля і зберігання. Для виготовлення ліків використовують  плоди (Fructus Pastinacae sativae), траву (Herba Pastinacae  sativae) і коренеплоди (Radix  Pastinacae sativae) пастернаку.  Траву збирають під час цвітіння  рослини й використовують свіжою або розстилають тонким шаром на папері чи мішковині  й сушать у затінку на вільному повітрі. Заготівлю плодів  проводять в період повної їх  стиглості (зрізані зонтики підсушують і обмолочують). Строк  придатності насіння — 3 роки. Коренеплоди використовують свіжими або ріжуть тонкими (3—  5 мм завтовшки) пластинками,  які в свою чергу подрібнюють  на кусочки завдовжки 1—1,5 см,  і сушать у духовці при температурі 50°. Сухих коренеплодів виходить 14—15%. Аптеки сировину не відпускають.  

Хімічний склад. Свіжі коренеплоди пастернаку містять жирну олію  (близько 0,5 % ), уронові кислоти  й пектинові речовини (7,3 % ), крохмаль (до 4 % ), 8,6—10,6 % вуглеводів (арабіноза, галактоза, ксилоза, маноза, рамноза, сахароза,  фруктоза), аскорбінову (5—  40 мг%), нікотинову (0,94 мг%)  і пантотенову (0,50 мг% ) кислоти, рибофлавін, тіамін, каротин  (0,03 мг% ), мінеральні солі (калій — 342 мг% , фосфор — 69 мг%  та інші). У плодах є 0,66—1,45%  фурокумаринів (бергаптен, ксантотоксин, ксантотоксол, сфондин,  імператорин, алоімператорин,  ізопімпінелін), флавоноїдні глікозиди (пастернозид, дезглюкопастернозид, гіперозид, рутин та  інші) й жирна олія (10%), до  складу якої входять гліцериди  гептилової, капронової й масляної кислот. У свіжій траві пастернаку є каротин (2,4 —  12,2 мг% ), аскорбінова (до  108 мг%) і фолієва кислоти, тіамін, рибофлавін і фурокумарини.  Всі частини рослини містять ефірну олію (в коренеплодах 0,7—  3,5 % , в плодах 1,5—3,6 % ), до  складу якої входять октиловий  ефір масляної кислоти, гептилова, каприлова, пропіонова й інші  кислоти.  

Фармакологічні властивості і використання. В нативному вигляді  пастернак посівний використовують лише в народній медицині.  Галенові препарати рослини вживають для збудження апетиту,  як болетамувальний засіб при  шлункових, печінкових і ниркових коліках, при простудній гарячці та від кашлю (відхаркувальна дія), при водянці й нирковокам'яній хворобі (діуретична  і спазмолітична дія). Настій коренеплодів з цукром п'ють як  загальнозміцнюючий і як такий,  що збуджує статеву функцію,  засіб. У науковій медицині використовують препарати пастинацин і бероксан, які виготовляють з плодів пастернаку. Пастинацин (суміш однометоксильних  та ізомерних фурокумаринів) розширює периферичні судини й вінцеві судини серця, знімає спазми  бронхів і гладеньких м'язів черевної порожнини, виявляє помірну седативну дію. Пастинацин  показаний при стенокардії, кардіоневрозах і неврозах з явищами  спазму судин, а також при спазмах шлунково-кишкового тракту,  жовчовивідних шляхів, нирок і  сечоводів. Бероксан (суміш двох  фурокумаринів — бергаптену і  ксантотоксину) має фотосенсибілізуючі властивості, стимулює  ріст волосся і в поєднанні з дозованим ультрафіолетовим опроміненням використовується для лікування псоріазу, вітиліго й гніздової плішивості. Його призначають усередину у вигляді таблеток  і зовнішньо у вигляді розчину  для втирання. Можливий побічний вплив препарату на організм  хворих, наслідком якого є головний біль, серцебиття, болі в ділянці серця та диспепсичні явища.  При зниженні дози або тимчасовій перерві в лікуванні побічний  вплив зменшується або зникає  зовсім. Бероксан протипоказаний  при гострих шлунково-кишкових  захворюваннях, гепатиті, цирозі  печінки, гострому й хронічному  нефриті, діабеті, кахексії й гіпертонічній хворобі та виражених ендокринопатіях, при туберкульозі, захворюваннях крові,  серця й центральної нервової  системи, при злоякісних і доброякісних новоутвореннях та  при вагітності. Його не рекомендують приймати дітям до  5 років і хворим похилого (понад 60 років) віку. Під час лікування в денні години рекомендується носити світлозахисні окуляри. Лікування бероксаном проводять під наглядом лікаря, суворо дотримуючись призначеного  режиму опромінювання (при поєднанні опромінення уражених  ділянок тіла ртутнокварцовою  лампою й дії сонячної радіації  можливий розвиток бульозного  дерматиту!). Кращий ефект при  лікуванні бероксаном спостерігається у хворих молодшого віку,  при невеликій давності захворювання, у брюнетів і в людей,  схильних до загоряння. Курс  лікування складається з 4—6 циклів з перервами між ними 15—  20 днів. Загальна доза на курс лікування становить для дорослих  250—300 таблеток, для дітей віком  понад 5 років—1/3—1/2 курсу  дорослих, залежно від віку. При  відсутності необхідного ефекту  курс лікування повторюють через  півтора — два місяці.  325  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настій сушеної трави  (1 столову ложку сировини варять 10  хвилин у двох склянках води, настоюють 2 години) по 0,3—0,5 склянки  З рази на день за 20—ЗО хвилин до  їди; відвар свіжої трави (1,5—2 столові  ложки сировини варять 15 хвилин  у склянці води) по чверті склянки  З—4 рази на день; відвар плодів  (пів чайної ложки подрібненої сировини варять 15 хвилин у склянці води) по чверті склянки 3—4 рази  на день; настій сушених коренеплодів  (1 десертну ложку сировини на 2  склянки окропу, варити 15 хвилин,  настояти до охолодження) по 1 столовій  ложці через кожні 4 години; настій свіжих коренеплодів (2 столові ложки  подрібненої сировини і 3 столові ложки  цукру на склянку окропу, варити 15 хвилин, настояти 8 годин) по 1 столовій  ложці 4 рази на день за ЗО хвилин  до їди; пастинацин (Pastinacinum) по  1 таблетці (0,02 г) 2—3 рази на день  до їди (курс лікування — 2—4 тижні);  бероксан (Beroxanum) приймають по  1 таблетці (0,02 г) від 1 до 4 раз  (залежно від індивідуальної чутливості й сезону року) за 4—3—2  і 1 годину до ультрафіолетового опромінювання. Одночасно 0,5 % -ний розчин бероксану втирають в уражені  ділянки тіла спочатку за 12 і 8 годин  до ультрафіолетового опромінювання,  а в наступні цикли — за 4—2 і 1 годину до ультрафіолетового опромінювання. Змащені ділянки тіла дозволяється мити водою лише після опромінення. При виявленні підвищеної  чутливості шкіри до 0,5 % -ного розчину бероксану його розводять 70 % ним спиртом у співвідношенні 1:3,  1:4 і т. д. Всього протягом циклу проводять 10—20 втирань і опромінень.  Режим опромінення хворого ртутнокварцовою лампою встановлюють, виходячи з даних попереднього визначення біодози. 
Категория: Растения на П | Добавил: Fox (24.09.2013)
Просмотров: 579 | Теги: ПОСІВНИЙ, Pastinaca, Пастернак, посевной, sativa | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz