ОГІРОК-ПИРСКАЧ
ПРУЖНИЙ, скажений огірок; бешеный огурец Ecballium elaterium — однорічна трав'яниста рослина родини
гарбузових. Стебло сланке, 25—70 см
завдовжки, шорстковолосе, без вусиків. Листки чергові, серцевидні,
невиразнолопатеві, зарубчасто-зубчасті,
8—20 см завдовжки, зісподу сіроповстисті, зморшкуваті. Квітки одностатеві (рослини однодомні), правильні, блідо-жовті; тичинкові — з п'ятироздільною
чашечкою і п'ятироздільним віночком, до 2 см завдовжки, зібрані в бічні малоквіткові
китиці; маточкові — з трубчастою, п'ятироздільною чашечкою і п'ятироздільним
віночком, 1,5—2 см завдовжки, одиничні,
на довгих квітконіжках у пазухах листків. Плід ягодоподібний, довгастий, 5—10
см завдовжки, зеленуватий, шорсткощетинистий; по достиганні плід під великим тиском рідини, що в ньому міститься,
відокремлюється від ніжки, а через утворений отвір з силою випорскується
насіння на віддаль 1—2 м від рослини.
Цвіте у липні — вересні. Плоди
достигають у вересні — жовтні.
Поширення. Огірок-пирскач пружний росте на засмічених місцях у приморській смузі. Заготівля і зберігання. З лікувальною метою використовують
недозрілі плоди рослин (Fructus Ecballii elaterii). Вживають їх свіжими (у
вигляді соку) або сушать на сонці чи в
теплому приміщенні. Штучне сушіння
проводять при температурі до 45 °. Сухих
плодів виходить 8—9 % . Зберігають їх окремо від іншої сировини (вони отруйні). Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Плоди рослини містять
а- і р-елатерин, елатерицин А і В, елатеразу, органічні кислоти, білкові
речовини, сліди алкалоїдів.
Фармакологічні властивості і
використання. В невеликих, строго визначених дозах огірок-пирскач пружний призначають як сильний проносний засіб при набряках різного
походження, зокрема при водянці. Поряд з цим застосування цієї рослини показане і дає добрий терапевтичний ефект при жовтяниці й вірусному
гепатиті. У процесі експериментальних досліджень встановлено антибластичну властивість рослини. Протипух303 линну активність виявили елатерицин А і В, а-
і р-елатерени, кислота С24Н44О5.
Настойку плодів вживають для натирання
при ревматизмі, ішіасі та невралгії. В гомеопатії огірок-пирскач застосовують
при проносі й дитячій хореї. Лікарські форми і застосування. ЗОВНІШНЬО—настойку плодів (готують на міцній
горілці у співвідношенні 1 : 20) використовують для натирання. Огірок-пирскач
пружний — дуже отруйна рослина. Прийняті
всередину 0,6 г
свіжого соку плодів можуть спричинити
смертельне отруєння. Вживати огірок-пирскач усередину дозволяється тільки за
призначенням і під контролем лікаря. Потребує обережності й зовнішнє
застосування рослини (можливе подразнення шкіри, виникнення пухирців і навіть виразок).
ОГІРОК
ПОСІВНИЙ огурец посевной Cucumis sativus — однорічна однодомна шорстковолосиста
трав'яниста рослина родини гарбузових. Стебло лежаче або лазяче за допомогою простих вусиків, розгалужене, завдовжки до 3
м. Листки чергові, серцевидні, 3—5-лопатеві. Квітки
одностатеві, жовті; тичинкові зібрані пучками
в пазухах листків, маточкові — одиничні, на коротеньких ніжках. Плід — несправжня ягода (гарбузина). Цвіте у травні — липні.
Поширення. Походять огірки з Індії. По всій території України
їх вирощують як цінну овочеву рослину. Сировина. З лікувальною метою використовують плоди і насіння рослини. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Плоди огірків містять
цукри (1,07—2,70 % ), пектинові речовини (0,4 % ), крохмаль (0,1 %), клітковину (0,7 % ), органічні
кислоти (яблучна, лимонна, щавлева),
стероїдні сапоніни курбітацини, вітаміни (В3, В5 та інші), макро- і мікроелементи (калій — 141 мг%
, фосфор — 42 мг% , магній, кальцій, хлор,
залізо — 0,6 мг% , алюміній — 0,43 % ,
йод, фтор, цинк, марганець, мідь,
молібден та інші).
Фармакологічні
властивості і використання. Огірки мають сечогінні,
жовчогінні й м'які послаблюючі властивості, збуджують апетит, посилюють виділення шлункового соку (особливо квашені й
мариновані), сприяють засвоєнню жирів і білків. Споживання свіжих огірків
показане при захворюваннях
серцево-судинної системи і нирок, при
запорах і атонії кишечника та при ожирінні. Хворим на гіпертонічну хворобу, сечокислий діатез і ожиріння призначають огіркові розвантажувальні дні, які
проводять раз на тиждень. У
розвантажувальні дні хворий одержує лише
2 кг
свіжих огірків. Розвантажувальні дні треба
проводити під контролем лікаря. Свіжий
огірковий сік п'ють при кашлі й
хронічних катарах дихальних шляхів, при
болях у шлунку і кишечнику. Широкою популярністю фітотерапевтичного засобу
користуються огірки в дерматології й
косметиці. Огіркові креми, лосьйони, маски, пудра або просто свіжий сік виявляють відбілюючу, освіжаючу і тонізуючу дію на шкіру
обличчя. Огірковим соком виводять веснянки (змащують пігментні плями — 2— 3 рази на день). Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — свіжий огірковий сік по 2—3 столові ложки 2 рази на день, підсолоджуючи медом або цукром; огіркове пюре
по 100 г
натщесерце при спастичних колітах. ЗОВНІШНЬО — маска для обличчя при сухій шкірі та зморшках: свіжий огірок труть
на дрібній тертці, додають кілька
крапель лимонного соку і одержану кашку наносять на обличчя і шию, а через 20 хвилин знімають рушником, не вдаючись до миття обличчя водою; маска для обличчя при надмірній жирності
шкіри: свіжі огірки і яблука труть на
дрібній тертці, змішують у рівних кількостях
і одержану суміш наносять на обличчя, а
через 20 хвилин змивають теплою водою; лосьйон для обличчя при надмірній
жирності шкіри: 4 столові ложки
подрібнених свіжих огірків настоюють 4
години на 2 склянках окропу і застосовують для обмивань і примочок при вуграх,
веснянках, висипах на шкірі тощо; суміш свіжого
огіркового соку з товченим огірковим насінням і рисовим борошном висушують на
сонці, розтирають і одержаним порошком пудрять обличчя на ніч. При гострих і хронічних нефритах (у стадії загострення), хронічній нирковій
недостатності, нирковокам'яній хворобі
та при пієлоциститах з лужною реакцією
сечі вживати свіжі огірки протипоказано. Обмежують вживання свіжих огірків і
при загостренні виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки, при гострих
і хронічних гастритах з нормальною й
підвищеною секрецією шлункового соку,
при загостренні гастритів зі зниженою секрецією соку, при гострих і хронічних ентеритах, ентероколітах і колітах. Квашені й
мариновані огірки протипоказані при
гострих гепатитах і холециститах, загостренні
хронічних гепатитів, холециститів і жовчнокам'яної хвороби, при гострих і при загостренні хронічних
запальних процесів шлунка і товстого кишечника, а при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі й інших захворюваннях
серцево-судинної системи вживання їх
треба обмежувати.
|