Вторник, 07.05.2024, 03:02Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на М

МОРКВА ПОСІВНА

МОРКВА ПОСІВНА,  морква їстівна;  морковь посевная  Daucus sativus —  дворічна трав'яниста жорстковолосиста рослина родини селерових (зонтичних). У перший рік  утворює розетку листків і м'ясистий коренеплід червоно-оранжевого, жовтого або білого кольору,  на другий — розетку листків, квіткові стебла й плоди. Стебло прямостояче, ЗО—100 см заввишки.  Листки чергові, черешкові, двічі  або тричі перисторозсічені, трикутні. Квітки правильні, дрібні,  білі, червонуваті або жовтуваті,  зібрані в складні зонтики. Плід —  двосім'янка. Цвіте у червні —  липні.  

Поширення. Моркву посівну вирощують по всій території України  як овочеву і кормову рослину.  Сировина. Для медичних потреб  використовують плоди (Fructus  Dauci sativi), коренеплоди (Radix  Dauci recens) і зрідка листя рослини (Folia Dauci sativi). Листя збирають під час цвітіння рослини  і сушать у затінку на вільному  повітрі. Плоди заготовляють під  час повної стиглості (зрізані зонтики підсушують і обмолочують).  Готову сировину зберігають у закритих коробках. Коренеплоди  споживають свіжими або варять.  

Хімічний склад. Коренеплоди  моркви містять р-каротин (до  24 мг% ) та інші каротиноїди, нікотинову (0,55—1,47 мг%), пантотенову (0,26 мг% ) і фолієву кислоти та інші вітаміни (Е — 0,63 мг% ,  С, В,, В2, В6, біотин), флавоноїди  (22—60 мг% ), фосфоліпіди, лецитин, стероли, інозит (48 мг%),  цукри (3,4—12,0 % ), пектинові речовини (0,3—0,8 % ), клітковину  (0,7—2,0 % ) і макро- та мікроелементи (калій, магній, фосфор,  хлор, йод, алюміній, бор, ванадій,  залізо, кобальт, мідь, марганець,  цинк). У насінні є жирна й ефірна  олії, флавоноїди та кумарини. Із  листя виділено піролідин і дауцин.  

Фармакологічні властивості і використання. Коренеплоди моркви  вживають не лише як продукт харчування, а й як цінний лікувальний засіб. Як джерело каротину  сиру моркву або свіжий морквяний сік призначають хворим на  гіпо- й авітаміноз А (при хворій  печінці і зниженій функції щитовидної залози лікування авітамінозу А малоефективне!), вагітним  жінкам і матерям-годувальницям  (підвищується секреція молока),  284  людям, професія яких пов'язана  з напругою зору, при інфаркті  міокарда, як допоміжний лікувальний засіб при кон'юнктивітах,  кератитах, блефаритах, гемералопії (куряча сліпота) і стомленні  сітківки. Як легкий проносний  засіб морква використовується  при хронічних запорах і геморої,  як сечогінний — при хворобах нирок. Наявністю значної кількості  йоду (5 мкг/100 г сирої маси) пояснюється застосування моркви  при зниженій функції щитовидної  залози. Заслуговують на увагу й  повідомлення про ефективне застосування моркви при захворюваннях, пов'язаних з порушенням  мінерального обміну {хронічні обмінні поліартрити, остеохондроз,  жовчнокам яна і нирковокам яна  хвороби). Морквяний сік з медом  використовують у народній медицині при простуді, розладах травлення, статевому безсиллі (по столовій ложці кілька разів на день).  У дитячій практиці морквяний сік  дають як легкий проносний, прогизолотушний і глистогінний  (особливо проти гостриків) засіб  та як засіб, що підвищує стійкість організму до простудних  і шкірних захворювань, сприяє  ростові й розвиткові дитини. При  загостренні виразкової хвороби  шлунка і дванадцятипалої кишки,  запальних процесах тонкого й товстого відділів кишечника вживати  моркву всередину протипоказано.  Зовнішньо як болетамувальний,  протизапальний і антисептичний  засіб терту моркву застосовують  для гоєння ран, опіків, відморожень, золотушних і цинготних виразок та при панариції. Свіжим  соком полощуть рот при стоматитах, змащують ротову порожнину  у дітей при пліснявці. В дерматології терту сиру моркву застосовують місцево для лікування сонячного дерматиту, а в косметиці — для накладання масок при  сухості шкіри обличчя. Коренеплоди моркви використовують і  як сировину для промислового  виробництва каротину, олійний  розчин якого застосовують у вигляді примочок, компресів, емульсій при лікуванні хронічних захворювань шкіри, гнійних ран,  опіків, відморожень та уражень  слизових оболонок, носа і глотки.  Насіння моркви використовують  як засіб, що має сечогінні, холеретичні, солерозчинні, вітрогінні  та протиглистяні властивості. Сушене листя моркви заварюють як  чай і п'ють при геморої.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настій плодів (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу,  настояти у термосі протягом ночі) пс  півсклянки 5—6 раз на день до їди при  нирковокам'яній хворобі й метеоризмі  (пити гарячим!); свіжий сік по 1 столовій ложці 4—5 раз на день, додаючи  безпосередньо перед вживанням мед  або цукор на смак (дітям дають по 1 столовій ложці 2 рази на день зранку  і ввечері натщесерце як глистогінний  засіб і при проносі).  ЗОВНІШНЬО — дві стерті морквини  змішують з одним попередньо збитим  білком і чайною ложкою прованської  олії або молока і невеликою кількістю  крохмалю, наносять одержану суміш  на обличчя і через ЗО хвилин змивають  теплою водою.
Категория: Растения на М | Добавил: Fox (09.09.2013)
Просмотров: 569 | Теги: посевная, їстівна, sativus, МОРКВА, Daucus, Морковь, ПОСІВНА | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz