МИГДАЛЬ
ЗВИЧАЙНИЙ миндаль обыкновенный Amygdalus communis — гіллястий кущ або невелике (4— 8
м заввишки) дерево родини розових. Має пагони двох
типів: видовжені вегетативні і вкорочені генеративні. Кора на однорічних пагонах червонувато-коричнева, на гілках — сіро-бура, на стовбурі —
сіро-чорна. Листки чергові, ланцетні,
залозисто-пилчасті, загострені. Квітки правильні, 5-пелюсткові, двостатеві,
майже сидячі, одиничні або розміщені попарно;
пелюстки білі або світло-рожеві. Плід — кістянка; кісточка дірчасто-ямчаста,
стисла, овальна, з поверхні гладенька. Цвіте у лютому — березні, до розпускання
листя. Існують дві форми мигдалю звичайного, які морфологічно не розрізняються:
з солодким ядром (var. sativa, синонім —
var. dulcis) і з гірким (var. amara).
Поширення. Гіркомигдальні дерева дико ростуть у горах Копетдагу
(Туркменія), У західному Тянь-Шані та в
південній Вірменії. На Україні, переважно в Криму, мигдаль вирощують. У
культурі переважно сорти з солодким ядром.
Заготівля і зберігання. Для медичних
потреб використовують ядра плодів
(Semina Amygdali excorticate) і листя
(Folia Amygdali). Плоди - збирають повністю стиглими, коли вони починають жовтіти і випадати з оплодня. Досушують їх на сонці або в приміщенні, яке
добре провітрюється. Готову сировину зберігають у сухому місці, стежачи, щоб її не ушкоджували гризуни. Строк зберігання — 4 роки.
Хімічний склад. Насіння солодкого мигдалю (Semen Amygdalae dulces) містить жирну олію (ЗО— 62%), білок (до 20%), сахарозу (10%), глюкозу,
гумоподібні речовини (2—3 % ), слиз (3 %
), емульсин, ліпазу та інші ферменти,
вітаміни В, (0,15—0,22 мг%), В2 (0,62
мг% ), В5, В6, РР (4,8 мг% ), С (6—18
мг%), каротин (0,02— 0,17 мг%), дубильні
речовини (0,17—1,39 % ), аспарагін та
холін, 18 макро- і мікроелементів (до З % ) — кальцій, магній, натрій, залізо, марганець, мідь, барій та інші. Насіння гіркого мигдалю (Semen Amygdalae amarae) відрізняється меншим
вмістом цукрів (3—5 % ) і жирної олії
(35—38 % ) та наявністю глікозиду
синильної кислоти амигдаліну (1,5—8%). Жирна олія солодкого та гіркого різновидів мигдалю складається з олеїнової (понад 70 % ), лінолевої (20 % )
та пальмітинової (З % ) кислот,
фітостерину (0,3 % ) та гліцеридів
насичених жирних кислот (до 5 % ).
Фармакологічні властивості і
використання. Солодкий мигдаль
рекомендують вживати при недокрів'ї, астенії, після перенесених виснажливих хвороб, при затримці росту у дітей
та як ліки від судомного кашлю, при
підвищеній кислотності шлункового соку, виразці шлунку, особливо у завзятих курців
(тамує епігастральний біль). Гіркий мигдаль для їжі непридатний. Він містить амигдалін, який під
дією соляної кислоти шлунку та ферменту емульсину (є в самому мигдалі)
розкладається на глюкозу, бензойний альдегід і дуже отруйну синильну кислоту. З
одного плоду гіркого мигдалю може
надійти в організм близько 1 мг
синильної кислоти. Вважається, що для дорослої
людини смертельною дозою є 30—60 плодів гіркого мигдалю, а для дитини — 7—15.
Розтовкуючи ядро солодкого мигдалю з водою або молоком, одержують мигдальне
молоко (Emulsio Amygdalarum), яке застосовують при опіках і інших ушкодженнях
шкіри, при сверблячці, як косметичний
засіб при дифузному облисінні та для догляду за шкірою всіх типів. Мигдалева олія (Oleum Amygdalarum), яку добувають холодним пресуванням ядер солодкого й гіркого мигдалю,
застосовується при гастриті, колітах, як
проносний засіб при запорах (особливо у
немовлят) і як основа для лініментів та
інших галенових препаратів, а також як розчинник для препаратів, які
використовують у вигляді ін'єкцій. Як зовнішній засіб мигдалеву олію використовують при сверблячці і пролежнях. Рафінована
мигдалева олія, одержана гарячим пресуванням, використовується як харчовий
продукт і в парфюмерній промисловості, а
нерафінована — у миловарінні. З макухи солодкого мигдалю виготовляють мигдалеві
висівки (Furfur Amygdalarum), які використовують
у косметиці як засіб, що пом'якшує і
очищає шкіру. З макухи гіркого мигдалю шляхом переганяння з водяною парою одержують гіркомигдалеву воду (Aqua Amygdalarum amararum). Для цього
макуху подрібнюють на порошок, заливають водою у співвідношенні 1 : 7, залишають кілька годин для бродіння, а після
цього проводять переганяння. Одержана
таким чином гіркомигдалева вода містить до
0,25 % синильної кислоти і використовується
як ефективний седативний засіб при
бронхіальній астмі, катаральному бронхіті, гастралгії, кашлі, безсонні та від нестримного блювання; місцево — як знеболюючий
засіб (способи застосування гіркомигдалевої води див. у статті Мигдаль степовий). У гомеопатії настойка гіркого мигдалю використовується при астмі,
епілепсії, дифтерії. Лікарські форми і
застосування. ВНУТРІШНЬО — насгій сухого
листя (1 столова ложка сировини на 200
мл окропу) по півсклянки 4 рази на день між прийомами їжі як протикашлевий засіб:
мигдалеву олію п'ють натщесерце (дорослим — 3 столові ложки, дітям і людям похилого віку — 1) як проносний засіб; 30 г ядер солодкого мигдалю і одне ядро гіркого розтовкти, змішати
з 100 г
молока і 50 г
вершків і прийняти за день за 2 рази при виразці шлунка (приймати за ЗО хвилин до іди); настій на олії (100 г солодкого мигдалю тонко подрібнити, змішати з 2 столовими ложками порошку з листя
розмарину справжнього, додати 800
г маслинової олії, настояти один місяць, процідити) по 1
столовій ложці через кожні 2 години при гострому
запаленні тонкого кишечника з діареєю; мигдалеве молоко (100 г солодкого мигдалю розтовкти з невеликою
кількістю води і цукру, додати 2
л води, в якій було розчинено 100
г цукру, добре розмішати) по півсклянки 3 рази на день
до їди як пом'якшувальний засіб при кашлі й гастриті; солодкий мигдаль вживати
по 10 штук три рази на день до їди
протягом 3 днів, а наступний тиждень — тільки
вранці по 20 штук при підвищеній кислотності шлункового соку. ЗОВНІШНЬО — мигдалеве молоко (потрібну кількість
мигдалю розтерти з молоком у
співвідношенні 1 : 10 до стану кашки) і
мигдалеву олію застосовувати для змащування
МИГДАЛЬ
СТЕПОВИЙ, бобчук, мигдаль низький; миндаль степной Amygdalus nana — невеликий (30—100 см заввишки) кущ родини розових. Кора на однорічних пагонах білувата, на багаторічних — червонаво-сіра. Листки чергові, ланцетні, гостропилчасті, на
верхівці загострені, на вкорочених
пагонах, які часто перетворюються на
колючки, сидять пучками, на ростових — частіше одиничні; пелюстки
яскраво-рожеві, у деяких культурних форм
— білі. Плід — яйцевидноокругла, трохи сплюснута, вкрита повстю кістянка;
кісточка косо-яйцевидно-округла, майже гладенька. Цвіте у березні — травні, одночасно з появою листя.
Поширення. Мигдаль степовий росте в Лісостепу (переважно на півдні), в Степу і в Криму на степах, схилах,
серед чагарників. Вирощують як декоративну рослину. Заготівля і зберігання. Для медичних потреб
заготовляють плоди рослини (Semen Amygdali naпае). Правила збору і сушіння див. у статті Мигдаль звичайний. Рослина
неофіцинальна.
Хімічний склад. У ядрі кісточок є жирна (20 % ) і ефірна олії, глікозид
амигдалін (2,5—3,5%), білок (20% ), крохмаль, слиз, холін, аспарагін, вітаміни групи В, аскорбінова
кислота, каротин та мінеральні солі.
Фармакологічні
властивості і використання. Плоди мигдалю степового
використовують як сировину для виробництва гіркомигдалевої води й жирної олії.
Фармакологічні властивості і використання гіркомигдалевої води такі самі, як і у гіркомигдалевої води, одержаної з мигдалю звичайного. Жирна
олія, яку добувають холодним пресуванням, придатна для їжі, вважається доброю приправою до салатів. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО— гіркомигдалеву воду по 10—20 крапель на півсклянки води кілька разів на день вживають як протикашлевий
засіб і при гастралгії (найбільша разова
доза — 2 г,
найбільша добова — б г). ЗОВНІШНЬО —
суміш (порівну) гіркомигдалевої води, вапнистої води і гліцерину для примочок і обмивання застосовують від кропивниці і пролежнів (як
седативний місцевий засіб).
|