Пятница, 22.11.2024, 10:42Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на М

МАРЕНКА ЗАПАШНА

МАРЕНКА ЗАПАШНА  ясменник душистый  Aspemla odorata —  багаторічна трав'яниста з запахом  кумарину рослина родини маренових. Стебло чотиригранне, пряме,  нерозгалужене, 10—40 см заввишки, гладеньке, голе, лише біля основи листків — з кільцем волосків. Листки сидячі, по краях шорсткі від спрямованих вперед шипиків; нижні листки лопатчасті,  зібрані 4—6-членними кільцями,  верхні — ланцетні, гострі, по 8 у  кільці. Квітки правильні, дрібні,  зібрані на верхівці стебла трьома  півзонтиками, що утворюють щитковидну ВОЛОТЬ; ВІНОЧОК 6ІЛИЙ,  лійкуватий, до середини чотирироздільний. Плід сухий, вкритий гачкувато-загнутими щетинками; розпадається на 2 горішки.  Цвіте у травні—липні.  

Поширення. Маренка запашна росте в широколистяних лісах у Карпатах, на Розточчі-Опіллі, на Західному і Правобережному Поліссі, в лісостепових районах, у  Лівобережному Степу та в Гірському Криму.  Заготівля і зберігання. Для лікарських потреб використовують траву маренки (Herba Asperulae  odoratae), яку зрізають в період  бутонізації та на початку цвітіння  рослини і швидко сушать під укриттям на вільному повітрі або в  добре провітрюваному приміщенні. Сухої сировини виходить ЗО—  33 % . Зберігають у сухому місці  (сировина гігроскопічна). Рослина неофіцинальна.  

Хімічний склад. Трава маренки  запашної містить флавоноїди  (0,61 % ), кумарин (0,18 % ), лактон  асперулозид (до 0,15 % ), щавлеву,  винну, катехінову, яблучну й водорозчинну кремнієву кислоти,  вітамін С (59,5—87 мг%), смолисті (4,12 % ), дубильні і гіркі речовини та сліди ефірної олії.  

Фармакологічні властивості і використання. Препарати маренки  запашної активно впливають на  обмін речовин, заспокійливо діють на центральну нервову систему, уповільнюють скорочення  і регулюють роботу серця, стимулюють виділення сечі, жовчі і поту, мають легкі послаблюючі, антисептичні, ранозагоювальні та  болетамувальні властивості. Настій трави маренки запашної  приймають усередину від серцебиття, при ангіоневрозах, неврастенії, істеричних приступах, безсонні, невралгії, при жовтяниці,  жовчнокам'яній і нирковокам'яній хворобах, при запорах, проносах і гострих катарах кишечника,  водянці і набряках, дисменореї та  як пом'якшувальний засіб при  кашлі. Як зовнішній засіб настій  трави маренки запашної використовують для лікування ран, виразок, фурункулів, наривів та гноячкових висипів.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настій трави (2 столові ложки сировини на 400 мг окропу,  настоюють 1 годину) по півсклянки 4  рази на день до їди; 2 чайні ложки суміші трави маренки запашної (40 г),  листя горіха волоського (10 г) і суцвіть  липи серцелистої (50 г) настоюють 20  хвилин на склянці окропу і п'ють по  1—2 склянки на день при схильності  до шкірних хвороб.  ЗОВНІШНЬО — настій трави (готують  як у попередньому прописі) для обмивань, примочок і компресів. Маренка запашна — отруйна рослина. Передозування небезпечне! 
Категория: Растения на М | Добавил: Fox (07.09.2013)
Просмотров: 590 | Теги: душистый, ясменник, odorata, МАРЕНКА, Aspemla, ЗАПАШНА | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz