Среда, 24.04.2024, 06:03Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на М

МАЛИНА

МАЛИНА  малина обыкновенная  Rubus idaeus —  напівкущова рослина родини розових. Має річні вегетуючі пагони і здерев'янілі дворічні стебла, які утворюють вкорочені квітконосні гілочки. Однорічні пагони трав'янисті, сизуваті, вкриті  численними тонкими червонавокоричневими шипами, з пониклою верхівкою; восени вони дерев'яніють, а наступного року  зацвітають і дають плоди. Листки  чергові, трійчасті або непарноперисті, з 3—5(7) листочків, по  краю нерівнопилчастих, зверху  майже голих, темно-зелених, зісподу — білоповстистих, середній  листочок — на довгому черешку,  бічні — сидячі. Квітки двостатеві, 5-пелюсткові, білі, в щитковидно-волотистому суцвітті і в  пазушних малоквіткових китицях. Плід — складна, червона або  жовта соковита кістянка. Цвіте  у травні — червні. Плоди достигають у липні.  

Поширення. Дикоросла малина  росте в усіх лісових районах  і в північній частині Лісостепу  (крім Донецького) в лісах, по  чагарниках, на лісових заплавних луках.  Заготівля і зберігання. Для медичних потреб заготовляють цілком стиглі плоди (Fructus Rubi  idaei), квітки (Flores Rubi idaei)  і листя (Folia Rubi idaei). Зібрані  для сушіння плоди сортують  (видаляють сторонні домішки і  перестиглі та ушкоджені плоди),  очищають від квіткових ніжок і  квітколожа, прив'ялюють на сонці і сушать у вогневих сушарках  або в духовці при температурі  не вищій за 50° (краще при 35—  40°). Готової сировини виходить  16—18 % . Строк придатності сушених плодів — 2 роки. Квітки  і листя малини збирають у травні — червні і сушать під укриттям на вільному повітрі. Рекомендується заготовляти листя  з річних вегетуючих пагонів,  обшморгуючи листочки з грубого загального черешка. Сухого  листя виходить 25 %. Готову сировину (плоди, квітки, листя)  зберігають у сухому провітрюваному приміщенні. Сушені плоди відпускаються аптеками.  

Хімічний склад. Свіжі плоди  малини містять 3,6—5,7 % цукрів (глюкоза, фруктоза, сахароза), 1,36—2,09% органічних кислот (яблучна, лимонна, винна,  саліцилова, мурашина), пектинові речовини (0,45—0,71 % ), каротин (0,3—0,6 мг% ), вітамін В2  (0,012 мг%), аскорбінову (12—  45 мг%), нікотинову (0,6 мг%)  і фолієву (0,18 мг%) кислоти,  42—85 мг% флавоноїдів (гіперозид, ізокверцитрин, астрагалін,  кемпферол-рамнозид та ін.), слизисті й дубильні речовини, ефірну олію, р-ситостерин та інші фітостерини, мікро- і макроелементи (калій, залізо, марганець,  цинк, кобальт та інші). У квітках  і листі малини є дубильні речовини, флавони, органічні кислоти, цукри, вітамін С та мінеральні солі.  

Фармакологічні властивості і використання. В науковій медицині  використовують свіжі й сушені  плоди малини. Із свіжих плодів  виготовляють малиновий сироп  (Syrupus Rubi idaei), який використовують для поліпшення  смаку ліків. Чай із сушених  плодів призначають як потогінний і протизапальний засіб при  різних простудних захворюваннях. Протипростудні властивості  плодів малини пояснюються наявністю в них саліцилової кислоти. Сушені плоди входять до  складу потогінних чаїв. Як дієтичний продукт плоди малини  споживають у натуральному вигляді при анеміях, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, цукровому діабеті, для збудження  апетиту й поліпшення травлення та при екземі. Слід, однак,  пам'ятати, що при нефритах і подагрі вживання плодів малини  протипоказане. Значно ширше  використовує малину народна медицина. Так, для заварювання  потогінного чаю використовують  не тільки сушені плоди, а й продукти їхньої переробки (варення, желе, мармелад, сік, тощо).  Взимку пагони малини використовують як заварку до чаю, який  п'ють при простуді, грипі, знесиленні після тривалої хвороби  та як жарознижуючий засіб.  З досвіду народної медицини  відомо, що листя малини характеризується в'яжучими, протизапальними, антитоксичними,  кровоспинними і кровоочисними  властивостями, а квітки — протизапальними і антитоксичними.  Настій листя п'ють при хворобах  органів дихання, кашлі й гарячці, при проносах і ентероколітах, при шлункових кровотечах і геморої, при надмірних  менструаціях та проти висипів  на тілі, вугрів і екземи. Зовнішньо — настій листя застосовують  для полоскання при стоматитах,  фарингітах і ангінах, для примочок і зрошування при шкірних захворюваннях. Сушене лис264  680  тя малини входить до складу  сумішей трав для приготування  гігієнічних ванн, а сік із свіжого  листя використовують для виготовлення мазі, яку застосовують при вуграх і висипах на  тілі. Настій квіток приймають  усередину при геморої та від  гарячки, а зовнішньо його застосовують для примочок при  кон'юнктивітах, блефаритах і бешихових запаленнях та для промивання обличчя при вуграх.  Настоєм квіток на прованській  олії (настоюють 20 днів) лікують дерматози, зумовлені укусами комах.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настій сушених плодів (2 столові ложки сировини на  200 мл окропу, настоюють 15--20 хвилин, проціджують) по 2 склянки за  1 раз як потогінний засіб (пити гарячим); настій квіток (20 г сировини  на 200 мл окропу) по 1 столовій ложці  3—4 рази на день; настій листя  (2 столові ложки сировини на 500 мл  окропу, настоюють 2 години) по півсклянки 4 рази на день до їди;  1 столову ложку суміші (порівну) плодів малини та анісу звичайного, кори верби білої, квіток липи серцелистої і листя підбілу звичайного  заливають 2 склянками окропу, кип'ятять 5—10 хвилин, проціджують  і п'ють гарячим по 1—2 склянки за  один раз як потогінний засіб; 1 столову ложку суміші листя малини  (20 г) і м'яти перцевої (ЗО г), квіток  ромашки лікарської (50 г) і нагідок  лікарських (20 г) та трави материнки  звичайної (50 г) заливають склянкою окропу, кип'ятять 5 хвилин, проціджують і випивають гарячим за  один раз з медом при гострому тонзиліті й катаральній ангіні; столову  ложку суміші (порівну) листя малини  і суниць лісових, трави деревію звичайного і перстачу гусячого та кори  дуба звичайного заливають склянкою  холодної кип'яченої води, витримують  4—9 годин, кип'ятять 5 хвилин, відразу проціджують, охолоджують і п'ють  по одній склянці в день при надмірних менструаціях і катарі кишечника. ЗОВНІШНЬО — настій квіток або  листя (10 г сировини на 200 мл окропу, настоюють до охолодження) для  полоскання, зрошування та примочок; мазь (1 частина соку із свіжого  листя на 4 частини масла вершкового або вазеліну); 3 чайні ложки  суміші листя малини (20 г), шавлії лікарської (ЗО г), підбілу звичайного (25 г) і калачиків лісових (25 г)  заварюють склянкою окропу, настоюють 15—20 хвилин і використовують  для полоскання при ларингіті й фарингіті; гігієнічна ванна для жінок  (очищає шкіру від продуктів обміну,  надає їй еластичності і пружності,  ліквідує неприємний запах): 500 г  суміші листя малини і берези бородавчастої, трави м'яти перцевої, ромашки лікарської і конюшини лучної,  взятих у співвідношенні 4:4:2:4:4,  заливають 10 л холодної води, доводять до кипіння, настоюють 40—  50 хвилин, проціджують і вливають у  ванну (температура води 36—39°, тривалість процедури — до 20 хвилин,  приймають І—2 рази на тиждень). 
Категория: Растения на М | Добавил: Fox (07.09.2013)
Просмотров: 888 | Теги: обыкновенная, Rubus, idaeus, Малина | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz