Пятница, 03.05.2024, 13:24Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на Л

ЛИМОННИК КИТАЙСЬКИЙ

ЛИМОННИК КИТАЙСЬКИЙ  лимонник китайский  Schizandra chinensis —  одно- або дводомна дерев'яниста  листопадна зі специфічним запахом лимона ліана родини лимонникових, завдовжки 4—8 (15) м.  Листки чергові, оберненояйцевидні або загострено:еліптичні, цілокраї чи слабо зазубрені, з червоними черешками. Квітки одностатеві, рідко — двостатеві, білі або  рожево-білі, ароматні, з воскоподібними членами оцвітини, по 3—  5 у пазухах листків. Плід — соковита багатолистянка, що складається з численних червоних  ягодоподібних одно- або двонасінних плодиків. Цвіте у травні —  червні. Плоди достигають у вересні.  

Поширення. Лимонник китайський дико росте на Далекому  Сході. На території України трапляється в колекціях науково-дослідних установ, на ділянках садоводів-любителів як декоративна, харчова і лікарська рослина.  Заготівля і зберігання. Для лікарських потреб заготовляють зрілі  плоди (Fructus Schizandrae) і насіння лимонника (Semen Schizandrae). Зібрані плоди 2—3 дні прив'ялюють під укриттям на вільному повітрі, а потім проводять  штучне досушування в сушарках, починаючи при температурі 35—40° і закінчують при  температурі 60°. Насіння виділяють із вичавків, які залишаються після переробки плодів на  сік. Сушать насіння при температурі, не вищій за 50°. Готову сировину зберігають у полотняних мішках у сухому затіненому приміщенні, яке добре  провітрюється.  

Хімічний склад. Плоди лимонника  китайського містять до 20 % органічних кислот (лимонна, яблучна,  винна та інші), флавоноїди, сапоніни, антрахінони, цукри, значну  кількість вітаміну С (в сухих плодах до 500 мг% ), лігнани дибензоциклооктадієнового ряду (схізандрин, схізандрол, у-схізандрин) та ефірну олію. В насінні  є ефірна (до 2 % ) і жирна (до  33 % ) олії. До складу останньої  входять гліцериди ненасичених  жирних кислот (лінолевої, олеїнової, ліноленової та інших),  вітамін Е, схізандрин, схізандрол  і усхізандрин.  

Фармакологічні властивості і використання. Лимонник китайський відносять до рослин — стимуляторів центральної нервової  системи. Галенові препарати лимонника підвищують розумову й  фізичну працездатність, стійкість  до несприятливих умов, регулюють кровообіг, збуджують дихання, посилюють гостроту зору,  прискорюють звикання очей до  темноти, активізують моторну й  секреторну функції органів травлення, покращують обмін речовин, зменшують концентрацію  цукру в крові при діабеті, стимулюють регенеративні процеси та  імуно-біологічні реакції й тонізують діяльність матки. Показаннями до призначення лимонника  китайського є фізична й розумова перевтома, підвищена сонли  вість, гіпотонія, астенічні й депресивні стани у психічних і нервових хворих, загальне виснаження  у зв'язку з хронічними інфекційними захворюваннями та інтоксикаціями, в'ялогранулюючі  рани і трофічні виразки. В акушерстві й гінекології препарати лимонника показані при ранніх токсикозах і гіпотензії вагітних, при астенії після патологічних пологів і порожнинних  операцій та в клімактеричний період за умови нормального артеріального тиску. Протипоказано  вживати препарати лимонника  при безсонні, гіпертонії, нервовому збудженні та органічних.захворюваннях серцево-судинної системи. При передозуванні можливе  перезбудження нервової й серцево-судинної системи. Приймати  препарати лимонника рекомендується натщесерце або через 4 години після їди. Дія настає через  ЗО—40 хвилин і триває 4—6 годин. Курс лікування — 20—  25 днів.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настойку з плодів лимонника (Tinctura fructuum Schizandrae)  готують на 95 % -ному спирті у співвідношенні 1 : 5, приймають по 20—ЗО  крапель 2—3 рази на день; спиртовий  екстракт із насіння лимонника готують  на 70 % -ному спирті (у співвідношенні  1 : 3), приймають по 20—30 крапель  2—3 рази на день; порошок із насіння  лимонника (Pulvis Schizandrae) по 0,5—  1 г два або три рази на день; свіжий  сік плодів приймають по 1 столовій  ложці 2—3 рази на день; настій із свіжих або сушених плодів (1 столова ложка сировини на склянку окропу, настоюють 2 години) по 2 столові ложки  4 рази на день.
Категория: Растения на Л | Добавил: Fox (29.08.2013)
Просмотров: 600 | Теги: Китайський, китайский, Schizandra, Лимонник, chinensis | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz