ЛАТУК
ПОСІВНИЙ, салат; салат посевной Lactuca sativa — однорічна трав'яниста овочева рослина родини айстрових (складноцвітих).
Розрізняють кілька різновидів латуку посівного: Л. п. листковий, Л. п.
головчастий і ромен-салат. У Л. п. листкового спочатку розвивається розетка
прикореневих сидячих листків, а у Л. п.
головчастого — різної щільності головки. Згодом у рослин утворюються прямі, облистнені волотисто розгалужені стебла заввишки ЗО—120
см; стеблові листки цілісні, яйцевидні,
до майже круглих, з серцевидною основою, голі, на верхівці тупі, товстуваті. Квітки дрібні,
двостатеві, білі або блі238 до-жовто-зелені,
зібрані в кошики, що утворюють волотисто-щитковидне, з розчепіреними
тонкуватими гілками суцвіття. Плід — сім'янка.
Цвіте у липні — серпні.
Поширення. В дикому вигляді рослина не зустрічається. Введена в культуру в
Середземномор'ї. На території України
латук посівний культивують як салатну рослину.
Сировина. З лікувальною метою використовують свіже листя і плоди. Рослина
неофіцинальна.
Хімічний склад. В листі є білкові речовини (до 0,2%), цукри (0,1 — 2,3%), до 0,1—0,2% органічних кислот (яблучна, лимонна, щавлева, янтарна та
інші), |5-каротин (1,75 мг% ), вітамін Е
(0,66 мг% ), вітамін Вв (0,18 мг% ),
аскорбінова (15 мг%), нікотинова (0,65
мг%), пантотенова (0,1 мг% ) і фолієва кислоти, біотин, рибофлавін, тіамін, гіркота
лактуцин, солі заліза (600 мкг/100 г),
калію, кальцію, магнію, йоду, кобальту,
міді і цинку.
Фармакологічні
властивості і використання. Латук посівний збуджує
апетит, покращує травлення, має легкі
проносні й сечогінні властивості. У вигляді салату рослину корисно вживати при ожирінні, особливо, коли воно супроводиться діабетом,
при атеросклерозі, гіпертонічній
хворобі, при нормоі гіпохромних анеміях та при туберкульозі, вагітним жінкам і
виснаженим хворим. Настій свіжого листя
застосовують як заспокійливий, протиспазматичний, анестезуючий і снотворний
засіб, а настій плодів — як засіб, що
підвищує секрецію молока у матерів-годувальниць. Свіжим соком лікують тиреоїдит і тиреотоксикоз. У
гомеопатії препарати з соку латуку
посівного призначають при захворюваннях
серцево-судинної системи. Протипоказано
вживати салат при подагрі й
нирковокам'яній хворобі (при уратних і оксалатних каменях), при загостренні гострих і хронічних колітів та ентероколітів з
вираженими порушеннями травлення (диспептичні явища). Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій свіжого подрібненого листя
(20 г або
столову ложку сировини на 200 мл окропу,
настоюють до охолодження) по півсклянки 2
рази на день або по 1 склянці за одну-півтори
години до сну; настій насіння (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу, настоювати 4 години) по третині склянки тричі на день до іди.
|