Пятница, 22.11.2024, 04:12Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на Х

ХРІН ЗВИЧАЙНИЙ

ХРІН ЗВИЧАЙНИЙ  хрен обыкновенный  Armoracia rusticana —  багаторічна трав'яниста рослина  родини капустяних (хрестоцвітих). Має товстий м'ясистий корінь. Стебло прямостояче, 60—  120 см заввишки, вгорі розгалужене, порожнисте, борозенчасте. Прикореневі листка великі, довгасті або видовженоовальні, зарубчасті, з серцевидною основою; нижні (стеблові) — перистороздільні; серединні — видовженоланцетні; верхні — лінійні, майже цілокраї.  Квітки двостатеві, правильні, в  багатоквіткових гронах, зібраних у волотисте суцвіття; пелюстки (їх 4) білі, з коротким нігтиком. Плід — видовженоовальний здутий стручок. Цвіте у травні — червні.  

Поширення. Походження хрону  звичайного невідоме. По всій  території України його культивують як пряно-смакову рослину.  Заготівля і зберігання. З лікувальною метою використовують  свіжі корені хрону (Radix Armoraciae), які заготовляють восени  і зберігають у льоху у вологому  піску. Корені хрону офіцинальні  у Бразілії, Венесуелі, Парагваї,  Франції та Швейцарії. Вживаються в гомеопатії.  

Хімічний склад. Корені хрону  містять вітаміни: С — 250 мг% ,  В,, В2, РР; вуглеводи: пентозани —3% , сахарозу —1,5% , глюкозу, галактозу, арабінозу, ксилозу, полісахариди, галактуронову кислоту; тіоглікозиди: синігрин, глюконастурціїн; флавоноїди, сапоніни, гірчичну олію  (0,15—0,21%), мінеральні солі  азоту (7,9 мг% ), калію (579 мг% ),  кальцію (119 мг%), магнію  (35,8 мг% ), заліза (2,03 мг% ), міді (0,14 мг% ), фосфору (70 мг% ),  сірки (212 мг% ), хлору (18,8 мг% ).  

Фармакологічні властивості і використання. Лікувальні властивості хрону пояснюються подразнюючими й стимулюючими  властивостями гірчичної олії, яка  збуджує апетит, посилює секрецію залоз шлунково-кишкового  тракту. В медичній практиці сік,  кашку або настій з коренів  хрону призначають при гіпацидних гастритах, дискінезіях жовчних шляхів за гіпокінетичним  типом, функціональних дуоденостазах і атонії кишечника та як  сечогінний засіб при набряках  різного походження (виняток становлять набряки, пов'язані з нирковою патологією). Є позитивний досвід лікування настоєм  * хрону вірусного гепатиту, що  супроводиться жовтяницею. У  народній медицині, крім того,  сік, кашку або настій з коренів  хрону використовують при каменях у сечовому міхурі, від подагри і ревматизму, при недокрів'ї, як ефективний профілактичний засіб від грипу та як  протицинготний засіб. У суміші  з медом хрін використовують  при кропивниці й себореї (в  останньому випадку рекомендується й настойка коренів на  вині), а в суміші з кислим молоком — при цукровому діабеті  й легких формах гіпертонічної  хвороби. При посиленій розумовій і фізичній праці, авітамінозі .  С і схильності до кровотеч  ефективною вважається настойка  коренів хрону на пиві або вині.  Використовують хрін і як зовнішний засіб: свіжий сік хрону  використовують при гніздовій  плішивості (щодня 1—2 рази  на день ділянки облисіння змащують соком і натирають до  порожевіння шкіри цих ділянок)  і гнійному отиті (закапують у  вухо); водним розчином соку  полощуть ротову порожнину і  горло при стоматитах, ангінах  і фарингітах; кашкою з коренів  хрону роблять розтирання при  радикулітах, міозитах, артралгіях,  бронхітах і пневмоніях; настій  з коренів хрону використовують  для примочок і компресів при  піодерміях, гнійних ранах і виразках, для обмивання обличчя  проти пігментних плям і веснянок. При пористій і в'ялій шкірі  обличчя роблять маски з кашки  хрону і тертих яблук, взятих  порівну.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО—настій (1 столова  ложка тертого хрону на 400 мл  окропу, настояти 1 годину, процідити)  по чверті склянки 4 рази на день  до їди; 500 г тертого хрону заливають  1 л окропу, настоюють 24 години  у щільно закритій посудині, проціджують і одержаний настій вживають по чверті склянки 3—4 рази  на день до їди при вірусному гепатиті з жовтяницею (курс лікування —7 днів); тертий хрін з медом  (готують у співвідношенні 4:5) по  1 столовій ложці 3 рази на День  до їди; настойку кореня хрону на  вині (готують у співвідношенні 1:4)  по 1 столовій ложці 2 рази на день  до їди; тертий хрін з кислим молоком  (готують у співвідношенні 1:10) по  1 столовій ложці 3 рази на день  до їди; настойку кореня хрону на  вині або пиві (1 чайна ложка тертого  хрону на 200 мл вина або пива) по  1 чайній ложці 3 рази на день  протягом тривалого часу. Слід пам'ятати, що великі дози хрону можуть  спричинити подразнення слизової оболонки шлунка й кишок і викликати  збудження нервової системи. При  гастритах з підвищеною кислотністю  шлункового соку, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки,  ентероколітах, захворюваннях печінки,  нирок і сечовивідних шляхів вживання хрону протипоказане.
Категория: Растения на Х | Добавил: Fox (21.10.2013)
Просмотров: 894 | Теги: Звичайний, ХРІН, хрен, Armoracia, обыкновенный, rusticana | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 4
Гостей: 4
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz