КВАСОЛЯ
ЗВИЧАЙНА фасоль обыкновенная Phaseolus vulgaris — однорічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямостояче, розгалужене,
невитке, ЗО—80 см заввишки (кущова
форма). Листки довгочерешкові, трійчасті. Квітки білі, рожеві або лілові, в пазушних китицях. Плід — біб. Цвіте у червні — серпні.
Поширення. Походить з Південної або Центральної Америки. На Україні вирощують як харчову рослину. Сировина. Використовують лушпиння («стручки»)
— стиглі пожовтілі оплодні (Cortex fructus Phaseoli vulgaris). Рос Хина неофіцинальна.
Хімічний склад. Оплодні містять бетаїн, аргінін, лізин, триптофан, тирозин,
лейцин, аспарагін, холін, геміцелюлозу
(45—50% ) та макро- і мікроелементи
(кремній, мідь, кобальт, нікель). У стиглому насінні (зерні) є білок (20—30% ), вуглеводи (50—60% ), жири (до 3,6%), клітковина, вітаміни групи В,
аскорбінова кислота, калій, фосфор, мідь, цинк тощо.
Фармакологічні
властивості і використання. Препарати з квасолевого
лушпиння мають дермотонічні, сечогінні, антибіотичні та гіпоглікемічні властивості й використовуються для лікування хронінних дерматозів, гіпертонії, ревматизму,
запалень нирок, легких форм цукрового
діабету та набряків, спричинюваних
захворюваннями нирок. Страви з К. з.
(особливо у вигляді пюре) корисно
вживати при гіпацидних гастритах, атеросклерозі й порушеннях ритму серцевої діяльності. Лікарські форми І застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар лушпиння (15— 20
г подрібненого сухого лушпиння на 1
л води, кип'ятять 3—4 години) — добова доза 500 мл, пити ковтками. При сечових каменях суміш квасолевого
лушпиння, листя чорниці звичайної, квіток терну звичайного, трави деревію звичайного,
хвоща польового та звіробою звичайного у співвідношенні 3:3:3:3:6:6 готують як
настій (1 столова ложка на 1 склянку холодної
води, настоюють 6 годин, доводять до
кипіння) і вживають протягом дня І
склянку за кілька разів. При цукровому
діабеті: суміш лушпиння квасолі, листя
чорниці, соломи вівса звичайного і сім'я льону звичайного у співвідношенні 2:2:2:1 готують як відвар (3 столові ложки на 3 склянки окропу, варити 20 хв) і п'ють по 3 столові ложки тричі на день; суміш листя чорниці звичайної і кропиви дводомної, квасолевого лушпиння і
коріння кульбаби лікарської у
співвідношенні 1:1:1:1 готують як відвар
(1 столова ложка на 1 склянку окропу,
варять 20 хв, настоюють 20 хв, проціджують)
і приймають по 1 склянці 3—4 рази на день перед їдою; суміш лушпиння квасолі,
листя м'яти перцевої та кукурудзяних стовпчиків з приймочками у співвідношенні 7:1:2 готують як настій (3 столові ложки на 3 склянки окропу, варять 5—7 хв, настоюють 10 хв, проціджують) і приймають по півсклянки тричі на день; суміш квасолевого лушпиння, коренів лопуха справжнього й листя чорниці звичайної у співвідношенні 1:1:1 готують як настій (60 г на 1 л води, настоюють 12 годин, кип'ятять 5 хв, настоюють ще 1 годину, проціджують) і
приймають по три чверті склянки 5 раз на
день через ЗО хв після їди.
|