КУНЖУТ
СХІДНИЙ кунжут индийский, Sesamum indicum, синонім — S. orientate — однорічна трав'яниста рослина родини кунжутових. Стебла опушені,
прямостоячі, чотири-, восьмигранні, розгалужені, 80—110 см заввишки. Листки довгочерешкові, чергові або
супротивні, цілокраї або зубчасті, 10—ЗО см завдовжки: нижні — округлі;
серединні — ланцетні, еліптичні або видовженояйцевидні,
надрізані або глибокопальчастороздільні;
верхні — вузькі. Квітки великі, на короткій квітконіжці, по 1—3 в пазухах листків; віночок двогубий, опушений,
фіолетовий або рожевий, рідко — білий.
Плід — видовжена багатонасінна
коробочка. Цвіте у червні — липні.
Поширення. Кунжут східний походить з південно-західної Африки.
На півдні України кунжут вирощують як
олійну рослину. Сировина. З лікувальною
метою використовують насіння (Semen Sesami), кунжутову олію (Oleum Sesami) та сік із свіжого листя.
Хімічний склад. Насіння рослини містить жирну олію (близько 55%), білок (до 20%), вуглеводи (16 % ),
лігнани (сезамін, сезамолін), фітостерин, вітамін Е, амінокислоти (гістидин, триптофан) та значну
кількість фосфору і кальцію. *
Фармакологічні
властивості і використання. Кунжутова олія має здатність збільшувати кількість тромбоцитів у крові й прискорювати її
зсідання. Це робить її ефективною при
лікуванні тромбопенічної пурпури, есенціальної тромбопенії та геморагічних діатезів. У фармацевтичній практиці олію
використовують як основу для приготування мазей, лініментів, пластирів, олійних емульсій та розчинів жиророзчинних препаратів
для ін'єкцій. У поєднанні з соком алое і
виноградним соком кунжутову олію приймають
усередину при бронхіальній астмі й сверблячих дерматозах. Кунжутову олію
використовують і в харчовій промисловості. В народній медицині порошок з насіння кунжуту використовують як
тонізуючий, антисептичний і протизапальний (зовнішньо) засіб, а сік із свіжого листя втирають у шкіру голови при сухій себореї. Насіння використовують ще й
для виготовлення цукерок, халви та інших східних солодощів. Кунжутова макуха, одержана при холодному пресуванні насіння, йде на виготовлення
кондитерських виробів, а в суміші з пшеничним борошном її використовують для виготовлення дієтичних хлібців. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — кунжутову олію п'ють по 1 столовій ложці, а діти — по 1 чайній
ложці 3 рази на день до їди; порошок з насіння приймають по 15—20 г (з водою) 3 рази на день до їди.
|