КРУШИНА
ЛАМКА, крушина вільховидна; крушина ольховидная Frangula alnus, синонім — Rhamnus frangula — розгалужений кущ або невелике, З—3,5 м заввишки, дерево родини жостерових.
Кора у верхній частині стовбура і на
молодих гілках гладенька, червоно-бура, вкрита ланцетними білими сочевичками. Листки
чергові, еліптичні або яйцевидні, короткочерешкові, цілокраї, з 6—8
паралельними бічними жилками. Квітки дрібні, двостатеві, правильні. 5-пелюсткові, зібрані пучками по 2—6 у пазухах листків; пелюстки всередині білі, зовні зеленуваті. Плід — куляста, спочатку червона, потім чорна
кістянка. Цвіте у травні — червні.
Поширення. Крушина ламка росте майже по всій території України
(в Степу — рідко, в долинах річок, у
Криму — в горах) у лісах і між чагарниками, на вологих луках, по берегах боліт,
річок та озер. Заготівля і зберігання.
Лікувальне значення має кора крушини (Cortex
Frangulae). Збирають її весною до
розпускання листків з молодих частин
стовбура та молодих гілок, роблячи на
відстані 10—15 см один від одного кільцеві
надрізи (до деревини) і з'єднуючи їх
поздовжніми розрізами. Не можна заготовляти кору, покриту мохом і лишайниками. Сушать кору
на відкритому повітрі, на горищі або в приміщенні з доброю вентиляцією, розстеливши тонким (5—7 см) шаром на папері чи тканині й час від часу перемішуючи. Сушіння припиняють, коли кора стає ламкою. Сухої
сировини виходить 43—45 % . Строк
придатності —5 років. Зберігають у
сухому приміщенні, яке добре провітрюється. Сировина відпускається аптеками. Свіжозібрана
і висушена кора спричинює нудоту і
блювання, але при тривалому її зберіганні побічна дія зникає. Через це кору крушини вживають не раніше, як через рік після збирання.
Придатність кори до вживання можна прискорити, витримавши її в сушильній шафі
при температурі 100° протягом 1 години.
В народній медицині використовують і плоди крушини (також не раніше, як через рік після збирання).
Хімічний склад. Кора крушини містить
антраглікозиди (8%), геніни (емодин, ізоемодин, хризофанол), вільні антраноли,
тритерпенові глікозиди, смолисті речовини та сліди дубильних речовин. Головним
глікозидом свіжозібраної сировини є франгулорозид, який в процесі сушіння і зберігання окислюється до франгуліну.
Фармакологічні
властивості і використання. Кора крушини виявляє м'яку
послаблюючу дію, яка проявляється через
8—12 годин після вживання ліків.
Механізм дії полягає в здатності
препаратів крушини посилювати перистальтику товстої кишки, не по223 дразнюючи її слизової оболонки і не впливаючи на тонкий кишечник, і
розріджувати калові маси. Застосовують
кору крушини при атонії кишечника,
звичайних хронічних запорах, а в народній медицині, крім того,— при
захворюваннях печінки, при водянці, геморої, подагрі та гарячці. Міцним відваром кори миють тіло при корості, а відвар
плодів використовують для компресів і промивань при висипах на шкірі,
фурункулах, гнояках і струпах. Порошок плодів вживають усередину при анемії,
проносі, водянці й надмірних місячних.
Щоб запобігти звиканню до препаратів крушини,
їх доцільно чергувати з іншими
проносними засобами. Якщо звикання
все-таки станеться, що спостерігається при тривалому призначенні крушини,
доцільно збільшити дозу. Кора крушини входить до складу шлункових чаїв і
проносних чаїв, використовується при виготовленні препаратів вікаліну і вікаїру. Передозування препаратів крушини може
спричинити відчуття дискомфорту,
тенезми, колікоподібні болі в животі та ін. Вагітним жінкам і жінкам, які
годують груддю, препарати крушини протипоказані. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар кори (20 г, або 2 столові ложки сировини на 200 мл окропу) по півсклянки на ніч; екстракт крушини рідкий (Extractum Frangulae fluidum) по 20—40 крапель на прийом; екстракт крушини сухий (Extractum Frangulae siccum) no 1—2 таблетки перед сном; рамніл (Rhamnilum) по 0,2 г на ніч; порошок з плодів крушини по 0,2—0,5 г тричі на день; одну столову ложку суміші кори крушини ламкої (50
г), листків бобівника трилистого, трави буркуну лікарського (по 20 г) і плодів кмину звичайного (10 г) настоюють 2G хвилин на
склянці окропу і п'ють по півсклянки на
ніч при хронічних запорах; дві чайні ложки суміші кори крушини ламкої (ЗО г) і листків м'яти перцевої (40 г) заливають склянкою окропу, кип'ятять 20 хвилин,
проціджують і п'ють по 1 склянці ввечері
для підтримки регулярного випорожнення при гепатиті; одну столову ложку суміші
кори крушини ламкої, квіток бузини чорної, плодів фенхелю звичайного (по 20 г) і плодів анісу звичайного (10 г) заливають склянкою окропу, кип'ятять 20 хвилин і п'ють по 1 склянці двічі на день (після обіду і ввечері) при запорах; одну столову
ложку суміші кори крушини ламкої (60
г), трави фіалки триколірної, приймочок кукурудзи звичайної, трави деревію звичайного, плодів кмину звичайного і
квіток терну звичайного (по 10 г) заливають склянкою
окропу, кип'ятять 20 хвилин і п'ють по 2 склянки двічі на день при ожирінні.
|