Вторник, 07.05.2024, 17:49Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на К

КРІП ЗАПАШНИЙ

КРІП ЗАПАШНИЙ,  копрій;  укроп душистый  Anethum graveolens —  однорічна трав'яниста з синюватою поволокою рослина родини  селерових (зонтичних). Стебло  прямостояче, круглясте, посмуговане, галузисте, 40—100 см заввишки. Листки чергові, яйцевидні, 2—3-перистороздільні, з лінійними нитковидними кінцевими частками; нижні — черешкові; верхні — сидячі, з білооблямованими піхвами і зменшеними пластинками. Квітки дрібні,  двостатеві, жовті, у складних 20—  50-променевих зонтиках, без обгортки. Плід — плеската коричнева двосім'янка. Цвіте у травні — серпні.  

Поширення. Кріп запашний розводять на городах як пряно220  смакову рослину, іноді він дичавіє і росте як бур'ян. Походить  з Персії і Східної Індії.  Заготівля і зберігання. Для лікарських потреб використовують  плоди кропу (Fructus Anethi)  і свіже листя. Збирають плоди  кропу, коли половина з них дозріє: зривають або зрізують цілі  рослини з плодами, зв'язують  у снопики й залишають достигати, а потім обмолочують. При  необхідності плоди досушують.  Сухі плоди зберігають у добре  закритих банках. Строк придатності — 2 роки. Плоди відпускаються аптеками.  

Хімічний склад. Плоди кропу містять ефірну олію (2—4%), флавоноїди, каротин, до 20 % жирної олії. В листі кропу знайдено  ефірну олію (1,5%), флавоноїди  (кверцетин, ізорамнетин, кемпферол), вітамін С (135 мг%), каротин (до 12 мг%), фолієву, нікотинову і пантотенову кислоти,  солі калію, кальцію, фосфору і заліза. Головними складовими частинами ефірної олії є кетон  карвон, терпеноїди феландрен,  дилапіол, терпінен і лимонен.  

Фармакологічні властивості і використання. В науковій медицині  настій плодів застосовують як  відхаркувальний і вітрогінний засіб. У народі настій або порошок насіння кропу вживають всередину для профілактики приступів грудної жаби, при гіпертонічній хворобі 1 і 2-го ступенів, хронічній коронарній недостатності, безсонні, при спастичних станах м'язів органів  черевної порожнини, алергічному дерматиті, сверблячці (Pruritus), виразці гомілки, геморої,  як сечогінний, проносний і молокогінний засіб та як засіб, що  збуджує й поліпшує апетит і травлення, заспокоює коліки й судому. Часто плоди кропу використовують у сумішах з іншими  лікарськими рослинами. Свіже  листя кропу корисно вживати  при гіпохромній анемії й серцевій астмі. Як зовнішній засіб  настій насіння застосовують у вигляді примочок при хворобах очей  і при гноячкових ураженнях шкіри. Молоде листя й стебла використовують як ароматичну приправу  для страв, а на початку утворення  насіння — як спеції при солінні  огірків і помідорів. З насіння  добувають ефірну олію, яку використовують у парфюмерній, кондитерській і консервній промисловості.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настій плодів (1 чайна ложка подрібненої сировини на  300 мл окропу, настоюють 1 годину)  по півсклянки тричі на день; порошок  плодів кропу приймають по 1 г тричі на  день, запиваючи водою. 
Категория: Растения на К | Добавил: Fox (26.08.2013)
Просмотров: 766 | Теги: душистый, копрій, Anethum, укроп, кріп, ЗАПАШНИЙ, graveolens | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz