КОЗЕЛЬЦІ
ЛУЧНІ козлобородник луговой Tragopogon pratensis — дворічна трав'яниста рослина родини айстрових
(складноцвітих). Стебло пряме,
розгалужене, 30— 120 см заввишки. Листки
чергові, сидячі, лінійні або ланцетні, тонкозагострені,
цілокраї, до основи розширені. Квітки язичкові, яскраво-жовті, з чорно-фіолетовими пиляками, в
кошиках; квітконоси під кошиками трохи потовщені, листочки обгортки дорівнюють
крайовим квіткам і коротші за сім'янки. Плід — сім'янка з довгим носиком або
без нього; на верхівці є чубок, складений з нерівних перистих щетинок, при
основі зрослих у кільце. Цвіте у травні
— вересні.
Поширення. Козельці лучні ростуть на луках у Карпатах. Сировина. З лікувальною метою використовують коріння і листя. Коріння заготовляють восени або рано навесні, викопуючи лише однорічні рослини. Рослина неофіцинальна. Хімічний склад слабо вивчено. Відомо, що в коренях є крохмаль, інулін та
білки. Всі частини рослини містять
гіркий молочний сік
Фармакологічні
властивості і використання. Козельці лучні
використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і ранозагоювальний засіб. Відвар коріння п'ють при кашлі, жовчнокам'яній і
нирковокам'яній хворобах, золотусі, сверблячці та інших захворюваннях шкіри. Для гоєння гнійних ран і виразок використовують свіже подрібнене листя рослини.
Цінують козельці і як їстівну рослину. Для
їжі придатне молоде листя і коріння. З
листя готують салати (як протицинготний засіб), а очищене від шкірки варене коріння використовують для вінегретів або
готують, як цвітну капусту. Щоб зменшити
гіркоту коріння, його вимочують
півгодини в солоній воді. Порошок з
листя козельців використовують узимку для заправки супів (1 чайна ложка на порцію супу). Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар коріння (2 чайні ложки
сировини на 200 мл окропу, варять 10 хвилин, настоюють 2 години, проціджують) по 1 столовій ложці 3—4
рази на день; салат: молоде листя козельців замочують на ЗО хвилин у солон-ій
воді, виймають, підсушують на рушнику чи
207 салфетці, додають зеленої цибулі, дрібно січуть, солять і заправляють вершками (на 200 г листя козельців беруть 50 г зеленої цибулі, 40 г вершків та сіль).
|