Пятница, 22.11.2024, 11:22Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на К

КОЗЕЛЬЦІ ЛУЧНІ

КОЗЕЛЬЦІ ЛУЧНІ  козлобородник луговой  Tragopogon pratensis —  дворічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих).  Стебло пряме, розгалужене, 30—  120 см заввишки. Листки чергові, сидячі, лінійні або ланцетні,  тонкозагострені, цілокраї, до основи розширені. Квітки язичкові,  яскраво-жовті, з чорно-фіолетовими пиляками, в кошиках; квітконоси під кошиками трохи потовщені, листочки обгортки дорівнюють крайовим квіткам і коротші за сім'янки. Плід — сім'янка з довгим носиком або без нього; на верхівці є чубок, складений з нерівних перистих щетинок, при основі зрослих у кільце.  Цвіте у травні — вересні.  

Поширення. Козельці лучні ростуть на луках у Карпатах.  Сировина. З лікувальною метою  використовують коріння і листя.  Коріння заготовляють восени або  рано навесні, викопуючи лише  однорічні рослини. Рослина неофіцинальна.  Хімічний склад слабо вивчено.  Відомо, що в коренях є крохмаль, інулін та білки. Всі частини  рослини містять гіркий молочний  сік  

Фармакологічні властивості і використання. Козельці лучні використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і  ранозагоювальний засіб. Відвар  коріння п'ють при кашлі, жовчнокам'яній і нирковокам'яній хворобах, золотусі, сверблячці та  інших захворюваннях шкіри. Для  гоєння гнійних ран і виразок  використовують свіже подрібнене листя рослини. Цінують козельці і як їстівну рослину.  Для їжі придатне молоде листя  і коріння. З листя готують салати (як протицинготний засіб),  а очищене від шкірки варене  коріння використовують для вінегретів або готують, як цвітну  капусту. Щоб зменшити гіркоту  коріння, його вимочують півгодини в солоній воді. Порошок  з листя козельців використовують узимку для заправки супів  (1 чайна ложка на порцію супу).  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — відвар коріння (2 чайні ложки сировини на 200 мл окропу, варять 10 хвилин, настоюють  2 години, проціджують) по 1 столовій ложці 3—4 рази на день; салат: молоде листя козельців замочують на ЗО хвилин у солон-ій воді,  виймають, підсушують на рушнику чи  207  салфетці, додають зеленої цибулі,  дрібно січуть, солять і заправляють  вершками (на 200 г листя козельців  беруть 50 г зеленої цибулі, 40 г  вершків та сіль). 
Категория: Растения на К | Добавил: Fox (26.08.2013)
Просмотров: 501 | Теги: козлобородник, КОЗЕЛЬЦІ, Tragopogon, ЛУЧНІ, луговой, pratensis | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz