ЯЧМІНЬ
ЗВИЧАЙНИЙ ячмень обыкновенный Hordeum vulgare — однорічна трав'яниста рослина родини тонконогових (злакових). Стебло (соломина) прямостояче, ЗО—135 см заввишки, з добре виявленими вузлами і порожнистими меживузлями,
галузиться в нижній частині — вузлі
кущіння. Листки чергові, складаються з
лінійної пластинки і довгої трубчастої піхви, на межі яких є плівчастий язичок.
Колос довгастий, чотиригранний або
шестигранний, складається з одноквіткових колосків, що сидять по три на кожному виступі колосового стрижня; нижні квіткові луски з довгими остюками. Плід — зернівка. Цвіте у
червні — липні.
Поширення. Ячмінь звичайний культивують по всій території України як фуражну і продовольчу рослину. Сировина. З лікувальною метою використовують зерно. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Зернівки ячменю містять білки (15,8%), вуглеводи (до 76%), жир
(до 3,5%), клітковину (до 9,6%),
ферменти, вітаміни (групи В, D, Е),
каротин, зольні речовини.
Фармакологічні
властивості і використання. Препарати з ячменю звичайного (відвар зернівок або настій ячмінного солоду) мають пом'якшувальні, обволікаючі й протизапальні властивості й показані при
запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, сильному кашлі. Настій ячмінного солоду, крім того, вживають як «кровоочисний» засіб при висипах на шкірі,
псоріазі, екземі, фурункульозі тощо.
Ячмінні каші й супи корисно вживати
людям з надмірною масою тіла. Ванни з ячмінного солоду ефективні при обширних запальних ураженнях шкіри. Щоб
одержати ячмінний солод, зерно ячменю пророщують, сушать і розмелюють на борошно. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар (20 г зерна настоюють 5 годин на склянці холодної води, варять 10 хвилин, проціджують) по 1 столовій ложці 4—6 раз на день; настій (2 столові ложки солодового борошна настоюють 4 години на 1 л окропу) по півсклянки 4—б раз на день, підсолоджуючи цукром або медом. ЗОВНІШНЬО — 1500 г ячмінного солоду заливають 3 л окропу, настоюють 30 хвилин, проціджують і одержаний настій додають
до повної ванни (для дитячої вянни беруть 500 г солоду).
|