Вторник, 23.04.2024, 16:17Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на Я

ЯЧМІНЬ ЗВИЧАЙНИЙ

ЯЧМІНЬ ЗВИЧАЙНИЙ  ячмень обыкновенный  Hordeum vulgare —  однорічна трав'яниста рослина  родини тонконогових (злакових).  Стебло (соломина) прямостояче,  ЗО—135 см заввишки, з добре  виявленими вузлами і порожнистими меживузлями, галузиться в  нижній частині — вузлі кущіння.  Листки чергові, складаються з лінійної пластинки і довгої трубчастої піхви, на межі яких є плівчастий язичок. Колос довгастий,  чотиригранний або шестигранний, складається з одноквіткових  колосків, що сидять по три на  кожному виступі колосового  стрижня; нижні квіткові луски  з довгими остюками. Плід — зернівка. Цвіте у червні — липні.  

Поширення. Ячмінь звичайний  культивують по всій території  України як фуражну і продовольчу рослину.  Сировина. З лікувальною метою  використовують зерно. Рослина  неофіцинальна.  

Хімічний склад. Зернівки ячменю  містять білки (15,8%), вуглеводи (до 76%), жир (до 3,5%),  клітковину (до 9,6%), ферменти,  вітаміни (групи В, D, Е), каротин,  зольні речовини.  

Фармакологічні властивості і використання. Препарати з ячменю  звичайного (відвар зернівок або  настій ячмінного солоду) мають  пом'якшувальні, обволікаючі й  протизапальні властивості й показані при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту,  сильному кашлі. Настій ячмінного  солоду, крім того, вживають як  «кровоочисний» засіб при висипах на шкірі, псоріазі, екземі,  фурункульозі тощо. Ячмінні каші  й супи корисно вживати людям  з надмірною масою тіла. Ванни  з ячмінного солоду ефективні  при обширних запальних ураженнях шкіри. Щоб одержати ячмінний солод, зерно ячменю пророщують, сушать і розмелюють на  борошно.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — відвар (20 г зерна  настоюють 5 годин на склянці холодної  води, варять 10 хвилин, проціджують)  по 1 столовій ложці 4—6 раз на день;  настій (2 столові ложки солодового  борошна настоюють 4 години на 1 л  окропу) по півсклянки 4—б раз на день,  підсолоджуючи цукром або медом.  ЗОВНІШНЬО — 1500 г ячмінного солоду  заливають 3 л окропу, настоюють 30  хвилин, проціджують і одержаний настій додають до повної ванни (для  дитячої вянни беруть 500 г солоду). 
Категория: Растения на Я | Добавил: Fox (22.10.2013)
Просмотров: 635 | Теги: Звичайний, ячмінь, vulgare, Hordeum, обыкновенный, Ячмень | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz