ІРГА
КРУГЛОЛИСТА ирга круглолистная Amelanchier ovalis, синонім — A. rotundifolia — слаборозгалужена кущова рослина родини
розових, заввишки 50— 200 см. Молоді пагони
опушені, пізніше вони голі,
пурпурно-коричневі. Листки чергові, черешкові, округлоовальні або
округлояйцевидні, по краю зубчасті, зверху зелені, голі, знизу — білуваті, опушені; листкові пластинки на верхівці з невеликою виїмкою або загострені. Квітки правильні, двостатеві,
5-пелюсткові, зібрані в густі 3—6
(8)-квіткові китиці на верхівках
облистнених гілок; пелюстки лінійно-ланцетні, білі. Плоди кулясті, спочатку червоні, стиглі — чорні, з сизуватою поволокою,
соковиті. Цвіте у квітні — травні. Плоди
достигають у липні — серпні.
Поширення. Ірга круглолиста трапляється в Криму на відкритих кам'янистих
місцях, осипах, у світлих лісах у
середньому гірському поясі. По всій території України її вирощують у садах і парках як декоративну рослину, Сировина. З лікувальною метою використовують стиглі плоди, кору і листя.
Стиглі плоди не опадають, що дає змогу збирати їх до перших заморозків. Знімають плоди без плодоніжок. Використовують їх
свіжими або сушать на сонці чи в плодово-ягідних
сушарках. Листя заготовляють у травні —
червні, кору — восени. Рослина
неофіцинальна.
Хімічний склад. Плоди ірги круглолистої містять дубильні речовини
(0,5 % }, флавоноли (30 мг % ), стерини,
аскорбінову кислоту (38,7 мг % ),
провітамін А (0,2— 1,0 мг%), органічні
кислоти (переважно яблучну), цукри (понад 11%), мікроелементи (мідь, свинець і кобальт).
У корі й листі є значна кількість
дубильних речовин.
Фармакологічні
властивості і використання. Як в'яжучий засіб свіжі плоди або сік ірги (часто в поєднанні з соками диких яблук і груш) використовують для лікування
захворювань шлунковокишкового тракту, пов'язаних з порушенням травлення. Завдяки наявності в плодах (3-ситостерину, який є антагоністом холестерину, їх вживають для профілактики атеросклерозу. Як полівітамінний засіб плоди ірги використовують для профілактики гіпо- та авітамінозів С і В.
Відвари кори і листя мають в'яжучі й
обволікаючі властивості й
використовуються при шлунково-кишкових
захворюваннях та для гоєння гнійних ран.
Із свіжих плодів ірги виготовляють желе, варення, пастилу, компоти тощо. Сушені плоди використовують як
замінник коринки.
|