ГІБІСК ЇСТІВНИЙ бамия Hibiscus esculentus — однорічна трав'яниста рослина родини мальвових. Стебло розгалужене, 1,5—2 м заввишки. Листки довгочерешкові, серцевидні, 3—7-лопатеві або пальчастороздільні з широкоовальними зубчастими частками. Квітки двостатеві, правильні, великі, одиничні в пазухах листків; віночок жовтий, при основі — з темною плямою. Плід — коробочка, з 5— 11 гранями. Цвіте у липні — серпні.
Поширення. Культивують на півдні як харчову рослину. Сировина. Споживають (відвареними або консервованими) молоді (3—6-денні) зав'язі.
Хімічний склад. Молоді зав'язі містять значну кількість білків, слиз, аскорбінову кислоту (до 45 мг% ), каротин, вітаміни групи В.
Фармакологічні властивості і використання. Рослина має сечогінні властивості. Плоди Г. і.— цінний дієтичний продукт для хворих на гастрит і виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки, їх їдять вареними або смаженими, використовують для приготування супів і соусів, сушать, заморожують, консервують
|