ЧЕРЕШНЯ
черешня Cerasus avium — дерево родини розових, заввишки З—10 м. Кора стовбура — з коричневими
сочевичками, знімається тонкими
поперечними пластинками. Листка яйцевидні або овальні, біля основи клиновидні, на верхівці —
загострені, двопилчасті, зверху голі,
зісподу — трохи пухнасті; черешки — з 2 залозками біля основи пластинки. Квітки
великі, по 2— 5 у пучках; квітконіжки
без зелених листочків. Плід — куляста
соковита темночервона кістянка (у культурних сортів — різного кольору). Цвіте у квітні — травні. Плоди достигають у липні.
Поширення. В дикому стані зустрічається у Правобережному Лісостепу, на Закарпатті і в Карпатах, зрідка
— в Лівобережному Лісостепу в
широколистяних лісах, на узліссях. Розводять багато сортів. Сировина. Використовують свіжі плоди і плодоніжки.
Хімічний склад. Плоди містять цукри,
органічні кислоти (0,59— 1,6 % ),
дубильні речовини, фенольні сполуки (антоціани, лейкоантоціани, флавонові
глікозиди, фенолокислоти), каротин,
аскорбінову кислоту, вітаміни В,, В2, В6 і РР, фолієву кислоту, значну кількість заліза та інші сполуки. У плодоніжках є танін, барвники тощо.
Фармакологічні
властивості і використання. Свіжі плоди мають загальнозміцнюючі властивості, підвищують апетит. Корисно вживати плоди при
недокрів'ї, запорах, пов'язаних із слабкою перистальтичною активністю
кишечника, а плоди з темним забарвленням — при атеросклерозі та гіпертонії. Плодоніжки Ч. використовують так само, як і плодоніжки вишні звичайної.
|