Пятница, 29.03.2024, 17:46Главная | Регистрация | Вход

Исцеление     

Вход

Опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 50

Реклама

Наш банер



Раздел
Главная » Статьи » Растения на Ч

ЧЕРЕМХА ЗВИЧАЙНА

ЧЕРЕМХА ЗВИЧАЙНА  черёмуха обыкновенная  Padus avium, синонім — P. racemosa —  високий кущ або дерево родини  розових. Кора матова, чорно-сіра,  з добре помітними сочевичками,  на зломі жовта, з характерним  запахом. Листки чергові, видовженооберненояйцевидні або еліптичні, тьмяні, голі або з нижнього  боку з пучками волосків у кутах  жилок, з ширококлиновидною основою і загостреною верхівкою,  по краю з розставленими пилчастими зубцями, що закінчуються червоно-бурими залозками; черешки 1 —1,5 см завдовжки, з двома залозками у верхній частині.  Квітки дрібні, правильні, двостатеві, запашні, в густих пониклих  гронах; пелюстки (їх 5) білі або  рожеві, оберненояйцевидні, цілокраї або з краю торочкувато-зубчасті. Плід — куляста, чорна, на  смак солодка і дуже терпка кістянка. Цвіте у травні — червні.  Плоди достигають у серпні —  вересні.  

Поширення. Черемха звичайна  росте по всій території України  по лісах і в чагарниках на вологих місцях, вирощують її і в садах.  Заготівля і зберігання. Для виготовлення ліків використовують  плоди (Fructus Padi), квітки (Flores Padi), кору молодих гілок  (Cortex Padi) і листя черемхи  (Folia Padi). Кору заготовляють  навесні (правила заготівлі й сушіння див. у статті Дуб звичайний). Квітки заготовляють в період повного цвітіння рослини. Як  тільки рослина відцвіте, відразу  починають заготовляти листя. Зібрану сировину розкладають тонким шаром на папір чи тканину  й висушують під укриттям на вільному повітрі або в приміщенні  з доброю вентиляцією. Плоди  збирають восени у зрілому стані  й використовують свіжими (у вигляді соку), переробляють на киселі і морси або сушать на сонці,  під наметами чи в сушарках при  температурі не вищій за 60°. Висушені грона перетирають і просівають через решето, щоб відділити гілочки і плодоніжки. Сухих  плодів виходить 42—45 % . Строк  їхньої придатності — 5 років. Сушені плоди є у продажу в аптеках.  

Хімічний склад. Плоди черемхи  містять флавоноїди (1,5—2,0 %),  антоціани (3-рутинозид ціанідину— 9,13 %, 3-глюкозид ціанідину — 7,35 % ), хлорогенову, яблучну й лимонну кислоти, вітамін С,  каротин, ціаногенну сполуку амігдалін, вуглеводи (фруктоза —  4,42—6,44 %, глюкоза — 5,33—  6,35 % , сахароза — 0,6—0,62 % ,  пектин — 1,1 % ); квітки — флавоноїди (3-галактоглюкозид кверцетину — 1,95 % , гіперозид —0,37 % ,  астрагалін), стероїд ситостерин,  тритерпеноїд лупеол, вуглеводень  нонакозан; листя — флавоноїди (в  гідролізаті: кверцетин, кемпферол, ціанідин), фенолкарбонові  кислоти (в гідролізаті: кавова,  синапова, ферулова, п-кумарова),  вітаміни (С, Е, Р, каротин), бензальдегід, амигдалін, синильну  кислоту (до 0,05 % ), ефірну олію  (0,03—0,05 % ), кора — дубильні  речовини (2—3 % ), вуглеводи  (рафіноза — 3,12 % , галактоза —  0,63 % ), бензальдегід, амигдалін  (до 2 % ), синильну кислоту (до  0,09 % ).  

Фармакологічні властивості і використання. У науковій медицині  використовують плоди черемхи,  які мають в'яжучі й протизапальні  властивості, виявляють фітонцидну активність. У вигляді настою  їх вживають при ентеритах і диспепсіях різної етіології (при інфекційних колітах і дизентерії їх  призначають як допоміжний засіб). Замість настою можна вживати кисіль або морс. Розведеним  настоєм плодів спринцюються при  хронічному кольпіті і білях. Плоди входять до складу протипроносного шлункового чаю. Під  час Великої Вітчизняної війни свіжий сік використовували для  гоєння гнійних ран. Значно ширше  використовують черемху в народній медицині: настій кори дають  усередину як сечогінний, потогінний і протигарячковий засіб; настій плодів, квіток або листя використовують у вигляді примочок  при кон'юнктивітах і кератитах.  У гомеопатії кору і листя черемхи використовують для лікування  стійких форм блефарокон'юнктивіту і при радикулоневралгії.  Лікарські форми і застосування.  ВНУТРІШНЬО — настій плодів (10 г або  1 столову ложку сировини на 200 мл  окропу) по півсклянки 2 рази на день  за ЗО хвилин до їди (як сечогінний засіб — по 1 столовій ложці 3—5 раз на  день); настій кори (5 г сировини на  200 мл окропу) по 1 столовій ложці  З рази на день.  ЗОВНІШНЬО — примочки з настою плодів (готують, як у попередньому прописі), квіток або листя (1 чайну ложку  квіток або листя настоюють 8 годин  на склянці холодної кип'яченої води);  спринцювання (зранку і ввечері) настоєм плодів (20 г сировини на 200 мл  окропу, настояти 2 години, процідити  і розвести кип'яченою водою до 1 л). 
Категория: Растения на Ч | Добавил: Fox (22.10.2013)
Просмотров: 834 | Теги: обыкновенная, черёмуха, звичайна, avium, ЧЕРЕМХА, racemosa, Padus | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]


Поиск

Relax

...

Теги

Мир игры и Заработка!!!


Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Счетчик тИЦ и PR
Заработок в Интернете
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz