ЧАПОЛОЧ
ПАХУЧА зубровка душистая Hierochloe odorata — багаторічна трав'яниста кореневищна, з
приємним запахом рослина родини тонконогових (злакових). Стебла висхідні, голі,
гладенькі, ЗО—80 см заввишки, з порожнистими меживузлями і потовщеними
вузлами. Листки чергові, плоскі, цілокраї, на безплідних пагонах лінійні, загострені,
5—6 мм завширшки і до 60 см завдовжки, зісподу зелені, голі, зверху — сіро-зелені; на квітконосних—
лінійно-ланцетні, укорочені (1 — 3
см завдовжки), з видовженими
гладенькими або шорсткими піхвами. На
межі пластники і піхви є довгий (2— 4
мм) гострий язичок. Квітки дрібні, різнорідні, зібрані в
дрібні (3— 5 мм), яйцевидні, трохи
стиснуті з боків, з полиском, золотистобурі, 3-квіткові (серединні квітки двостатеві, бічні — чоловічі) колоски, що
утрорюють на верхівці стебла яйцевидну розлогу волоть з тонкими гладенькими
гілочками. Колоскові луски шипуваті, по краю з довгими війками. Нижні квіткові луски в чоловічих квітках шкірясті, по краю війчасті з коротким
остюком, що виходить біля верхівки або із середини . спинки. Плід — зернівка. Цвіте у травні — червні.
Поширення. Чаполоч пахуча росте переважно на Поліссі та в Лісостепу в соснових
і мішаних лісах, на пісках,
лісокультурних площах, вирубках і галявинах. Заготівля і зберігання. З лікувальною метою
використовують траву чаполочі (Herba Hierochioe), яку заготовляють після цвітіння рослини, зрізуючи листки й безплідні пагони
серпом або ножем вище прикореневих
буруватих листків. Після видалення
квіткових волотей траву сушать у затінку на вільному повітрі або на горищі
(розкладають тонким шаром на папері чи
тканині або зв'язують у невеликі пучки й
підвішують). Сухої трави виходить 50 % .
Строк придатності — 2 роки. Рослина
неофіцинальна.
Хімічний склад. Трава чаполочі містить кумарин (0,2% ), який надає їй
ароматичного запаху, р-кумарову, ферулову й мелілотову кислоти. Дані про наявність у рослині
алкалоїдів сумнівні.
Фармакологічні
властивості і використання. У народній медицині настій з трави чаполочі використовують як
засіб, що збуджує апетит і покращує травлення. Траву чаполочі широко використовують у лікеро-горілчаній промисловості для
ароматизації вин і при виготовленні
безалкогольних напоїв «Горіховий», «Ала-Тоо», «Спринт». Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій трави (1 столову ложку
сировини настоюють ЗО хвилин на склянці окропу в закритій посудині) по 1
столовій ложці 3—4 рази на день за 10—15
хвилин до іди.
|