БУРКУН ЛІКАРСЬКИЙ, варгун, борконь, буркун жовтий, липка;
донник лекарственный
Melilotus officinalis — дворічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло
прямостояче, розгалужене, голе або вгорі
розсіяноволосисте, ЗО—100 см заввишки. Листки трійчасті. Листочки
дрібнозубчасті; у нижніх листків— оберненояйцевидні, у верхніх —
видовженоланцетні. Прилистки шиловидні, цілісні. Квітки двостатеві, зигоморфні (див. Зигоморфна
квітка), дрібні, жовті, у
багатоквіткових пазушних китицях. Плід — біб. Цвіте у червні — серпні.
Поширення. Росте по всій території України на лісових галявинах,
узліссях, на схилах балок, біля доріг та канав, як бур'ян у садах.
Заготівля і зберігання. Використовують траву, зібрану під час цвітіння
рослини. Зрізають верхівки довжиною ЗО
см і бокові пагони. Сушать на сонці або
під наметом. Суху траву обмолочують і
просівають через дротяне сито, щоб
відділити товсті стебла. Сухої сировини вихйдить 25—28 % . Строк придатності —2 роки. Аптеки сировину не
відпускають.
Хімічний склад. Трава Б. л.
містить кумарин (0,4—0,9 % ), мелілотин, кумарову і мелілотову кислоти, глікозид мелілотозид, похідні пурину, жироподібні речовини (4,3 %),
білок (17,6 %), ефірну олію (0,01 %
).
Фармакологічні властивості і використання. Препарати Б. л. мають
відхаркувальні, пом'якшувальні, седативні, болетамувальні, вітрогінні та антикоагулюючі властивості. Вони посилюють кровообіг,
сприяють зменшенню набряків і усуненню запальних процесів. Б. л. використовують
для виготовлення зеленого витяжного пластиру, при стенокардії й тромбозі
коронарних судин, як протисудомний засіб, входить до складу сумішей лікарських рослин, що застосовуються при бронхіті, туберкульозі
легень, болях у шлунку, набряках та ревматизмі. В народній медицині, крім того,
Б. л. використовують при кашлі, мігрені,
безсонні, гіпертонії, клімактеричних розладах, хворобах яєчників, як засіб, що
стимулює виділення молока у матерів-годувальниць. У болгарській народній медицині Б. л. п'ють при герпесі, фурункулах та
тріщинах заднього проходу. У вітчизняній
і зарубіжній народній медицині препарати Б. л. широко використовують і як
зовнішній засіб: припарки або компреси — для розм'якшення та розсмоктування
затверділостей, абсцесів, недозрілих фурункулів, набряків, при герпесі й тріщинах заднього проходу; мазь — для розтирань після
простуди і при порізах. З профілактичною
метою використовують Б. л. і як харчову
рослину: молоде свіже листячко — для приготування супів, окрошок, салатів;
суміш сухого листя й суцвіть — як заправку в супи, салати і компоти.
Лікарські
форми і застосування. ВНУТРІШНЬО —
настій трави (2 столові ложки трави на
200 мл окропу) по половині-третині
склянки 2—3 рази на день; настій трави
(1 столова ложка на 300 мл окропу,
настоюють 2 години) п'ють теплим по
півсклянки тричі на день при фурункулах,
герпесі, тріщинах заднього проходу; суміш квіток Б. л. і підбілу звичайного, трави золототисячника малого у співвідношенні 1:1:1
готують як напар (1 столова ложка суміші
на 1 склянку окропу, настоюють 10 хв) і
п'ють по третині склянки 6 раз на день
протягом 3—4 тижнів при захворюваннях
яєчників, з умовою повного утримання від
статевих зносин на період лікування. ЗОВНІШНЬО
— настій квіток на олії (1:10) для
прискорення «визрівання» (наривання)
фурункулів; компреси або примочки з
обпареного окропом листячка й квіток або з настою (2 столові ложки трави на 500 мл окропу, настоюють 20
хв) при фурункулах і тріщинах заднього
проходу та як розсмоктувальний засіб при запаленні грудних залоз, опухах суглобів, спричинених ревматизмом, при
наривах, що не дозрівають; 2 столові
ложки суміші трави Б. л., листя мальви
лісової й алтеї лікарської, квіток
ромашки лікарської та насіння льону
звичайного (у співвідношенні 1:1:1:1:1) проварюють у 50 мл води і застосовують для примочок і припарок при
герпесі. Вітамінні салати: відварену
картоплю нарізують кусочками, посипають
подрібненою цибулею і буркуном, заправляють олією або сметаною (на 200 г картоплі беруть 25 г молодого листячка Б. л.,
25 г зеленої цибулі, 20 г олії або
сметани); тонко порізані свіжі огірки
посипають подрібненою цибулею і буркуном, прикрашають кусочками яйця і
заправляють сметаною або майонезом (на
50 г огірків беруть 25 г молодого
листячка Б. л., 25 г зеленої цибулі,
чверть яйця, 20 г сметани або майонезу).
|