БУК ЛІСОВИЙ бук лесной Fagus sylvatica — однодомне дерево родини букових, заввишки 20—40 м. Має високопідняту яйцевидну крону і колоновидний стовбур, вкритий гладенькою сірою корою. Листки короткочерешкові, чергові, яйцевидні або еліптичні,
цілокраї, по краю війчасті; зверху —
темнозелені, блискучі, зісподу — світліші. Квітки одностатеві: тичинкові — в
багатоквіткових головчастих суцвіттях, маточкові — зібрані по 2—4. Плід —
горіх. Цвіте у квітні — травні. Плоди
достигають у вересні — жовтні.
Поширення. Росте на Закарпатті,
Прикарпатті, Розточчі-Опіллі, в
Західному Лісостепу, де утворює
чисті або мішані лісові масиви.
Сировина. Використовують деревину і горіхи, які збирають у період повної
стиглості.
Хімічний склад. Очищене ядро
горіхів містить жирну олію (40—
67 % ), азотисті речовини (23— ЗО
% ), крохмаль, цукри, клітковину (3,7 %), дубильні речовини, токоферол (150 мг%), органічні кислоти (яблучну і лимонну), до 4 % золи, алкалоїд фагін, який при нагріванні руйнується. В деревині
виявлено етиленгваякол, циклопентанон, лігроцеринову кислоту, феноли (гваякол,
крезол та інші).
Використання. Горіхи широко використовують у харчуванні. їх споживають сирими або підсмаженими,
переробляють на борошно, яке йде на виготовлення різних кондитерських виробів, солодощів та сурогату
кави, а в суміші з пшеничним борошном —
на млинці, печиво, тістечка, оладки тощо. Холодним пресуванням з горіхів одержують високоякісну букову олію, що легко засвоюється організмом
і успішно замінює прованську, горіхову, макову або мигдалеву олії при
консервуванні, приготуванні різних
страв, у кондитерському виробництві й хлібопеченні. З деревини сухою перегонкою добувають буковий дьоготь, який іде на виготовлення лікарського препарату креозоту з сильно вираженими
антисептичними та антипаразитарними властивостями. Його використовували ВНУТРІШНЬО при
туберкульозі легень, а в ветеринарії —
проти стьожкових глистів; ЗОВНІШНЬО — як
кровоспинний і дезинфікуючий засіб у
стоматології та ветеринарії.
|