БОБИ бобы
Vicia tuba — однорічна
трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямостояче, малорозгалужене, голе,
чотиригранне, 20—160 см заввишки. Листки парноперисті, з 4—6 великих
(4—8 см завдовжки), еліптичних або видовжених, трохи м'ясистих листочків. Квітки зигоморфні (див.
Зигоморфна квітка), двостатеві, по 2—4 в
коротеньких китицях; віночок білий з
чорними оксамитними плямами на крильцях.
Плід — біб. Цвіте у червні — липні.
Поширення. Походить з Середньої Азії. На Україні вирощують як кормову і зернову бобову рослину. Сировина. Використовують зелене і стигле насіння у вигляді різних страв, але найкраще — у вигляді пюре. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Насіння Б. містить білок (до 35 % ), незамінні амінокислоти (аргінін, гістидин, метіонін, лізин та інші), вуглеводи, органічні
кислоти, ліпіди тощо.
Фармакологічні
властивості і використання. В
народній медицині Б. використовують як
в'яжучий і протизапальний засіб. Пюре
Б. корисно вживати при проносі,
дизентерії та при інших кишкових
захворюваннях, як засіб від нудоти і кашлю. Як зовнішній засіб зварені в молоці або воді й розтерті Б.
прикладають до наривів і шкіри, ураженої
запальними процесами. Як косметичний
засіб (для обмивання обличчя)
використовують настій або відвар квіток Б.
ПРОТИПОКАЗАНО вживати Б. при подагрі,
гострих нефритах, загостренні запальних процесів шлунка і кишечника, при хронічній
недостатності кровообігу
|