БЕДРИНЕЦЬ ВЕЛИКИЙ, снітка;
бедренец большой Pimpinella major
— багаторічна трав'яниста гола
кореневищна рослина родини селерових (зонтичних). Стебло пряме, гостроребристе, порожнисте, при основі під час цвітіння рослини — з бічними розетками листків, 40—100 см заввишки. Листки перисторозсічені,
з яйцевидними, великопилчастими
частками. Квітки дрібні, білі,
5-пелюсткові, в складних зонтиках, що
мають 8—10 променів. Плід — двосім'янка.
Цвіте у липні — вересні.
Поширення. Трапляється в лісових і лісостепових правобережних районах, у Карпатах на лісових галявинах, по чагарниках і на луках.
Заготівля і зберігання. Використовують корені з кореневищами, які заготовляють восени або рано навесні. Викопані корені миють холодною водою і сушать на відкритому повітрі
або в протопленому приміщенні. Сухої сировини
виходить 20 % . Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. У кореневищах
і корінні є ефірна олія, пімпінелін, дубильні речовини, смоли, крохмаль, цукор тощо.
Фармакологічні властивості і використання. В народній медицині
препарати Б. в. використовують як гемостатичний, седативний, болетамувальний та
відхаркувальний засіб. Вони заспокійливо діють на нервову систему, нормалізують роботу серця.
Лікарські форми і застосування.
ВНУТРІШНЬО — настій коріння (1 столова ложка подрібненого коріння
на 400 мл окропу) по півсклянки 3—4 рази на день; настойку коріння (у співвідношенні
1:10, на 70 %-ному спирті, настоюють 7
днів) по 15—20 крапель З—4 рази на день.
БЕДРИНЕЦЬ ЛОМИКАМЕНЕВИЙ, дрібчасте зіллячко, козлики;
бедренец камнеломковый
Pimpinella saxifraga — багаторічна трав'яниста гола або короткопухнаста кореневищна рослина родини селерових (зонтичних). Кореневище багатоголове,
гіллясте. Стебло пряме, тонкоребристе, розгалужене, штриховане, з виповненою
серединою, 25—60 см заввишки.
Прикореневі й нижні стеблові листки
довгочерешкові перисторозсічені
або перисті; серединні стеблові —
перистороздільні, з округло-яйцевидними, тупими, зубчастими, надрізаними або роздільними сегментами;
верхні — у вигляді піхов, без пластинок. Квітки дрібні, білі або рожевуваті, 5-пелюсткові, в складних
зонтиках. Плід — двосім'янка. Цвіте у
червні — серпні.
Поширення. Росте розсіяно по
всій території України у мішаних лісах, на узліссях, сухих луках, схилах, у чагарниках. Заготівля і зберігання. Використовують
коріння (Radix Pimpinellae saxifragae), яке заготовляють восени або рано
навесні. Корені миють водою і
сушать на відкритому повітрі або в
теплому приміщенні. Сухої сировини
виходить 20 % . Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Коріння Б. л.
містить ефірну олію (0,3—0,5 % ),
умбеліферон, пімпінелін, ізопімпінелін, бергаптен, ізобергаптен, сапоніни, дубильні й смолисті речовини, цукри, органічні кислоти тощо.
Фармакологічні властивості і використання. Рослина входить до фармакопеи багатьох країн світу. В СРСР використовується лише в народній медицині. Галенові препарати Б. л. виявляють спазмолітичну,
протизапальну та сечогінну дію. Вони сприяють нормалізації функціонування
травного тракту, збуджують видільну
функцію шлункових залоз, мають
відхаркувальні та протикашльові
властивості. В травниках 16 ст.
Б. л. згадується як засіб, який
застосовували для профілактики і
лікування чуми, холери і раку, при
захворюваннях матки. Настій або настойку
кореневища з корінням використовують як відхаркувальний засіб при катарі верхніх дихальних шляхів, при ларингітах, трахеїтах, бронхіті, запаленні легень, бронхіальній астмі та коклюші. Ефективним є використання Б. л. при сольових діатезах, нирковокам'яній хворобі,
захворюваннях печінки, хронічному гастриті зі зниженою кислотністю, атонії
кишечника, метеоризмі, набряках та подагрі.
Зовнішньо у вигляді полоскань
препарати Б. л. застосовують при
ангіні, ларингіті, скарлатині. Свіжий сік рослини з успіхом використовується для знебарвлювання
пігментних плям. Порошок кореневищ додають до зубних паст і порошків.
Напровесні з молодих прикореневих
листків Б. л. готують свіжі салати,
які включають до лікувально-профілактичного
харчового раціону.
Лікарські
форми і застосування. ВНУТРІШНЬО —
настойку коріння і кореневищ (у
співвідношенні 1:10, на 70 % -ному
спирті, настоюють у закритому посуді 7
днів) по 15—20 крапель 3—4 рази на день; відвар коріння і кореневищ (1 столова ложка на 2 склянки окропу) по півсклянки З—4 рази на день {можна з медом). 3 Б. л. готують вітамінний весняний салат: пошатковане листя Б. л. (40г), редиску (10 г) та цибулю (40 г) заправити
сметаною або майонезом (40 г), зверху покласти
кусочки одного вареного яйця.
|