АВОКАДО, персея американська, алігаторова груша;
авокадо Persea ameiicana — вічнозелена плодова тропічна рослина родини
лаврових. Дерево до 20 м заввишки. Листки цілокраї, видовженояйцевидні або
еліпсоїдні, 10—20 см завдовжки і 3— 10 см завширшки. Квітки дрібні, двостатеві,
зеленаво-жовті, зібрані в невелику волоть або напівзонтик. Плід — м'ясиста
кістянка; формою і розміром схожий на грушу.
Поширення. Батьківщина — Центральна Америка, південна частина Мексіки. В
СРСР — у культурі (Чорноморське узбережжя Кавказу).
Сировина. Як дієтичний і лікувальний продукт вживають плоди. В народній
медицині, крім цього, використовують листя і шкірку плодів. Хімічний склад. До
складу плодів входять жири (до 30 % ), білки (1,5—4%), вітаміни (А, В1, В6, РР,
К, пантотенова кислота), невелика кількість цукрів, солі калію, натрію,
фосфору, заліза, кальцію тощо. Листки містять абакатин, який за якостями і дією
перевищує алкалоїд теобромін
Використання. Плоди використовують свіжими, в салатах, кремах, пюре, супах,
для приготування бутербродів і виготовлення морозива; їх консервують і
заморожують. Корисно вживати плоди при анемії, атеросклерозі, цукровому
діабеті, гіпертонії, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при
гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку. М'якуш плодів використовують
і для виготовлення косметичних кремів. Відвар листя і шкірку плодів
використовують як глистогінний засіб і при лікуванні ентеритів. У Франції на
основі олії авокадо створено препарат, яким лікують екземи, склеродермію,
артрози, ураження міжзубної тканини (піорея)