АСТРАГАЛ СОЛОДКОЛИСТИЙ астрагал сладколистный
Astragalus glycyphyllos — багаторічна трав'яниста гола або
негустобілуватоопушена рослина родини бобових. Стебло висхідне, розгалужене,
45—90 см заввишки. Листки чергові, непарноперисті, з 4—7 пар довгастоеліптичних,
зісподу волосистих листочків. Квітки зеленаво-жовті, в коротких густих китицях.
Плід — біб. Цвіте у червні — серпні.
Поширення. Трапляється по всій території України у мішаних лісах, на
узліссях, полях, по чагарниках. Заготівля і зберігання. Використовують траву
(Herba Astragali glycyphyllij, зібрану під час утворення плодів. Зрізають на
висоті 5—7 см від поверхні грунту. Сушать траву під наметом або в добре
провітрюваних приміщеннях, час від часу перевертаючи. Сухої сировини виходить
25 % • Рослина неофіцинальна. Хімічний склад. А. с. містить гліциризин,
аспарагін, гіркі й дубильні речовини, сліди алкалоїдів, сапоніни, флавоноїди
тощо.
Фармакологічні властивості і використання. За фармакологічними властивостями А. с. майже
не відрізняється від астрагалу шерстистоквіткового. В зарубіжній науковій
медицині А. с. використовується як сечогінний засіб. У народній вітчизняній і
зарубіжній медицині А. с. рекомендується при катарах верхніх дихальних шляхів,
при шлунково-кишкових розладах, кривавому проносі, захворюваннях нирок та
сечових шляхів, при каменях нирок, нашкірних висипах, сифілісі, ішіасі, білях,
болісних і нерегулярних менструаціях, при опущенні матки, для прискорення
пологів і виділення посліду, підвищення секреції молока у матерів-годувальниць.
Лікарські форми і застосування. Відвар трави (20 г на 200 мл окропу) по 2—3
столові ложки 3 рази на донь.