АРУМ ПЛЯМИСТИЙ аронник пятнистый Arum maculatum — багаторічна
трав'яниста однодомна рослина родини ароїдних. Корені бульбовидні, потовщені.
Листки прикореневі, довгочерешкові, серцевидні, цілокраї, темноплямисті.
Квітконосне стебло (30—40 см заввишки) закінчується початком з дрібними
одностатевими квітками: жіночі квітки розміщені при його основі, чоловічі — над
ними. Початок обгорнутий при основі великим коричневим або жовтим покривалом.
Плід — червона ягода. Цвіте у травні.
Поширення. Росте по букових лісах у західних районах України. Заготівля і
зберігання. Використовують свіжі або висушені бульбовидно потовщені корені
(Radix Ari maculati). Заготовляють восени або навесні до розвитку листя.
Очищені корені звільняють від кори, розрізають і сушать на відкритому повітрі
або в сушарці при температурі 40 °. З 8 кг сирих коренів одержують 1 кг сухих.
Зберігають у сухих провітрюваних приміщеннях. Свіжі бульби (корені) зберігають
у підвальному приміщенні в ящиках з вологим піском. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. До складу бульб входять крохмаль (70%), сапоніни, аронін
(0,10%) тощо.
Фармакологічні властивості і використання. В народній медицині А. п. використовують як
болетамувальний, протизапальний та відхаркувальний засіб. Настій бульб
приймають всередину при ревматизмі, невралгіях, катаральних станах верхніх
дихальних шляхів, хронічних бронхітах, бронхіальній астмі, гастритах з
підвищеною кислотністю шлункового соку, захворюваннях печінки, при наявності
каменів і піску в нирках і сечовому міхурі та при геморої. В першій половині
вагітності настій А. п. вживають як протиблювотний засіб. Зовнішньо
використовують настойку бульб при ревматизмі, подагрі та геморої.
Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настій бульб (1 чайну ложку
подрібнених свіжих або сухих бульб на 1 склянку холодної води, настоюють 8
годин, проціджують і випивають за день за 3—4 рази); відвар бульб (у
співвідношенні 2,5: : 100,0) по 10—15 крапель тричі на день. ЗОВНІШНЬО —
настойку подрібнених бульб (10 г на 100 г горілки). У свіжому вигляді всі
частини рослини дуже отруйні! Висушена або зварена рослина не отруйна