АКТИНІДІЯ ПУРПУРОВА актинидия пурпурная Actinidia — багаторічна рослина родини актинідіевих. Виткий кущ-ліана 8— 10 м
завдовжки. Листки чергові, цілісні, зверху темно-зелені, знизу — ясно-зелені,
голі або опушені вздовж центральної жилки. Квітки дводомні, правильні,
5-пелюсткові, білі, одиничні. Плід — ягода пурпурового кольору, з носиком, від
яйцевидної до видовженої форми з соковитим м'якушем, 2—2,5 см завдовжки. Цвіте
у липні.
Поширення. Походить з Китаю. В СРСР вирощують у ботанічних садах як
декоративну і плодоягідну рослину. Заготівля і зберіганая — як у статтях
Актинідія гостра і Актинідія коломікта. Хімічний склад. Плоди містять
аскорбінову кислоту (85,8—112,0 мг % ), цукри (4,4—7,6 % ), каротин (0,06—0,10
мг% J, катехіни (20,0— 26,2 мг%), антоціани (37,2—125,0 мг % ) тощо
Використання. Плоди А. п. використовують так, як і плоди актинідії гострої
та актинідії коломікти. Сік із ягід А. п. — добрий замінник апельсинового соку.
Сік або свіжі плоди А. п, цілюще впливають на роботу кишечника, особливо у
дітей. Для приготування з плодів А. п. желе, в якому довго зберігається
аскорбінова кислота, свіжі ягоди перетирають з цукровим піском у пропорції 2:3
за вагою. Зберігають при температурі не вищій за 15°. Для задоволення добової
потреби в вітаміні С досить 10—15 г такого желе.