АКТИНІДІЯ ПОЛІГАМНА актинидия полигамная Actinidia
polygama — багаторічна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана невеликих
або середніх розмірів. Листки чергові, цілісні, зубчасті, при основі — від
притуплених до загострених. Квітки правильні, 5пелюсткові, одиничні, рідше по
2—3, в пазухах середніх листків молодих пагонів, близько 2,5 см у діаметрі.
Плід — ягода з конічним гострим носиком. Цвіте у липні.
Поширення. В СРСР дико росте на Далекому Сході.
Сировина. Використовують плоди, надземну частину та корені. Плоди
малоїстівні, бо гіркуваті, пекучі на смак і спричинюють легкий опік слизової
оболонки ротової порожнини. Хімічвий склад. У свіжих плодах є 1000—1500 мг %
(за іншими джерелами — 100 мг % ) аскорбінової кислоти, 8,3 мг % каротину, 130
мг % вітаміну Р. алкалоїди (у недозрілих плодах). Листки містять кумарини,
монотерпени актинідин і метабілактон. У насінні є жирна олія (6,9% ), до складу
якої входять пальмітинова, стеаринова, арахідонова, масляна, лінолева і
ліноленова кислоти
Використання. В науковій медицині Японії використовують екстракт плодів і
коренів під назвою полігамол. Цей екстракт виявляє 28 загальнозміцнюючу і
сечогінну дію і застосовується у вигляді ін'єкцій 0,3 % -ного розчину для
посилення серцевої діяльності. Використовують А. п. і в народній медицині: в
Японії настій плодів або сухих пагонів використовують при запамороченні,
люмбаго, ревматизмі, паралічі та гонореї; свіжі плоди їдять для вгамування
спраги, а листя вживають у їжу разом із соєвим соусом; у Китаї порошок плодів
разом з продуктами перегонки коріння використовують як болетамувальний засіб
при кольках, болях у животі і в попереку; в Китаї та Японії ванни з плодів і
гал використовують як засіб проти запорів і для зігрівання тіла при ознобі та
простуді.