АКТИНІДІЯ КОЛОМІКТА актинидия коломикта Actinidia
kolomikta — дводомна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана до 10 м
завдовжки, підіймається по деревах або стелиться по землі. Пагони
червоно-коричневі. Листки чергові, цілісні, овальні, з серцевидною основою,
іноді витягнуті у вістря, двічі тонко гостропилчасті. Квітки правильні,
5-пелюсткові, білі або рожеві, ароматні: чоловічі — у 2—5-квіткових щитковидних
суцвіттях, зрідка одиничні; жіночі — одиничні. Плід — ягода, зеленого кольору,
еліптичної форми, з соковитим ароматним м'якушем, до 2 см завдовжки і 1 см у
діаметрі. Цвіте у липні.
Поширення. В СРСР дико росте на Далекому Сході. На Україні розводять як
декоративну і плодоягідну рослину. Заготівля і зберігання. Використовують
плоди. Оскільки достиглі плоди швидко псуються, їх для тимчасового зберігання і
транспортування збирають недозрілими. Ягоди добре зберігаються заморожені і
висушені. Хімічний склад. У плодах А. к. багато аскорбінової кислоти (813— 1400
мг%), є цукри (4,2—9,8%), органічні кислоти, дубильні, пектинові і барвні
речовини тощо. В листках знайдено флавоноїди, лактони, сліди сапонінів; у
коренях — алкалоїди (0,03 % ). Флавоноїди (катехіни) є й у деревині і пагонах
Використання. Ягоди А. к. використовують як протицинготний, глистогінний,
кровоспинний (зокрема, при маткових кровотечах) і болетамувальний засіб, при
лікуванні туберкульозу легень, бронхіальної астми, коклюшу та карієсу зубів.
Корисно вживати ягоди А. к. при ослабленні і виснаженні організму внаслідок
перенесення інфекційних захворювань і операцій, при фізичній і розумовій
перевтомі, гострих і хронічних хворобах шлунка і кишечника. Вживають ягоди А. к.
свіжі і перероблені на варення, повидло, мармелад, пастилу тощо
|