АКТИНІДІЯ ГОСТРА актинидия острая Actinidia arguta
— багаторічна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана до 15 м завдовжки.
Молоді зкорковілі пагони мають багато сочевичок. Листки чергові, цілісні, на
коротких голих черешках, шкірясті, видовжено-овальні або еліптичні, з
верхівкою, звуженою в короткий гострячок. Квітки правильні, 5-пелюсткові, білі,
запашні, ДВО-, ІНКОЛИ — ОДНОДОМНІ або полігамні, в пазушних небагатоквіткових
щитковидних суцвіттях. Плід — ягода зеленого кольору, різної форми (здебільшого
кулясто-еліптична), з соковитим ароматним м'якушем, 25— ЗО мм завдовжки. Цвіте
у липні.
Поширення. В СРСР дико росте на Далекому Сході. На Україні здебільшого в
ботанічних садах та на присадибних ділянках розводять як плодоягідну рослину.
Заготівля і зберігання. Використовують плоди. Зберігають їх замороженими або
висушеними. Хімічний склад. Плоди А. г. містять 400—900 мг % (за іншими
джерелами — 80 —100 мг % ) аскорбінової кислоти, цукри, органічні кислоти,
мікроелементи, мінеральні солі тощо. В листі і стеблах виявлено значну
кількість флавоноїдів і сапонінів
Використання. Ягоди А. г. використовують майже так само, як і ягоди
актиніди коломікти. У вітчизняній і зарубіжній народній медицині ягоди А. г.
вживають як болетамувальний, відхаркувальний, послаблюючий і глистогінний
засіб, при порушенні обміну речовин, захворюванні легень і бронхів, при
гастралгії, гіпо- і авітамінозі вітаміну С, недокрів'ї, при різних
захворюваннях, що супроводяться кровотечами, а також як загальнозміцнюючий
засіб після інфекційних захворювань і операцій, при фізичній і розумовій
перевтомі. Свіжий сік плодів А. г., розведений водою, добре вгамовує спрагу.
Вживають ягоди свіжими і переробленими.