АЙСТРА АЛЬПІЙСЬКА астра
альпийская Aster alpinus — багаторічна трав'яниста рослина родини айстрових
(складноцвітих). Стебло коротковолосисте, 5—20 см заввишки. Листки цілісні,
чергові: прикореневі при основі — звужені в черешок; стеблові — зменшені,
сидячі. Кошик один, дуже рідко їх буває два, 3,5—5 см в діаметрі. Крайові
квітки язичкові, фіолетові, серединні— трубчасті, жовті. Плід— сім'янка з
чубком із волосків. Цвіте у липні — серпні.
Поширення. Рідкісна рослина з розірваним ареалом (занесена до Червоної
книги Української РСР). Трапляється тільки у високогір'ї Карпат у кількох
пунктах на сухих вапнякових скелях.
Сировина. Використовують суцвіття і траву. Рослина неофіцинальна. Хімічний
склад. Усі частини рослини містять сапоніни. Крім цього, в кореневищах знайдено
кумарини, а в траві — флавоноїди
Використання. В тібетській медицині відвар трави рекомендується при
золотусі, екземі, туберкульозних лімфаденітах, кашлі й ломоті в кістках, а
відвар суцвіть використовують як відхаркувальний засіб, а також при
шлунково-кишкових захворюваннях і деяких хворобах шкіри.
|