АГАВА АМЕРИКАНСЬКА агава американская Agave
americana — багаторічна трав'яниста рослина родини агавових. Стебло укорочене,
біля основи має розетку видовжених м'ясистих листків з шипуватим краєм. Квітки
двостатеві, зеленаво-жовті, на високому квітконосі, в багатоквітковій волоті.
Плід — коробочка. Цвіте на 15— 30 році життя, після чого вся надземна частина
відмирає, а з кореневища утворюються нові пагони.
Поширення. Батьківщина — Південна Америка. В СРСР вирощують як кімнатну та
оранжерейну декоративну рослину, а на Кримському та Кавказькому узбережжях
Чорного моря — у відкритому грунті.
Сировина. Використовують листя, сік і порошок з висушеного листя. Рослина
неофіцинальна. Хімічний склад. Листки містять стероїдні сапоніни. Серцевина
нижньої частини квітконоса багата на цукри.
Фармакологічні властивості і використання. За фармакологічною дією А. а. схожа на алое
деревовидне, її використовують як знезаражуючий, протизапальний,
болетамувальний, жарознижувальний та відхаркувальний засіб. Цілі листки,
попередньо очищені від шкірки, прикладають до ран і наривів, використовують при
ішіасі, ревматизмі та інших захворюваннях суглобів. Свіжий сік, настій або
порошок рекомендують при захворюваннях легень, шлунково-кишкового тракту
(гастрити, коліти), при захворюваннях печінки, при жовтяниці.
Лікарські форми і застосування. Свіжий сік п'ють по 20 крапель на столову
ложку води тричі на день до їди. Настій подрібненого свіжого листя (50 г на 1
склянку води кімнатної температури, настоюють 6 годин, проціджують) приймають
по 1 столовій ложці тричі на день до їди. Порошок з листя вживають по 0,2—0,5 г
тричі на день до іди. При шлункових хворобах (особливо при диспепсії) суміш 1—5
чайних ложечок соку агави і 1 столової ложки відвару полину гіркого розводять у
0,5 л кип'яченої води і п'ють по 1 столовій ложці тричі на день.