ПЕРСТАЧ
БІЛИЙ, п'ятиперсник; лапчатка белая Potentilla alba — багаторічна трав'яниста рослина родини розових. Має здерев'яніле товсте косе
кореневище, що закінчується пучком
листків, зібраних у прикореневу розетку. Прикореневі листки — з довгими черешками, пальчастороздільні, зверху темно-зелені, голі, зісподу —
сріблястоволосисті; листочки (їх 5) видовженоланцетні, з дрібними зубцями на верхівці. Квітконосні стебла тонкі, висхідні, з 1—3
трійчастими листками, виходять з пазух
прикореневих листків. Квітки двостатеві,
правильні, 5-пелюсткові, зібрані по 2—4
в рідкі півзонтики; пелюстки білі,
широкооберненояйцевидні, виїмчасті. Плід
складається з горішковидних сім'янок. Цвіте у травні — червні.
Поширення. Перстач білий росте по лісах, чагарниках і узліссях на Поліссі, в Лісостепу та передгір'ях Карпат.
Заготівля і зберігання. Для медичних
потреб використовують траву або цілу рослину (траву з кореневищем) перстачу.
Збирають квітуючі рослини і сушать, розстилаючи тонким шаром, на рамках у затінку або в сухому провітрюваному
приміщенні. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Перстач білий містить
дубильні речовини (поліфеноли й конденсовані таніни), елементарний йод, аніон йодистої кислоти (JO3)~, сапоніни та різні елементи, а саме: натрій, кальцій, алюміній, нікель, вісмут, лантан, молібден, літій, кобальт, мідь, срібло, цинк, залізо і марганець. Більшим вмістом біологічно активних речовин
відрізняється коренева система рослини.
Фармакологічні властивості і
використання. Дослідами, проведеними
в клінічних умовах, встановлено, що водний настій рослини є досить ефективним
засобом для лікування захворювань
тиреотоксикозу. Курс лікування — один
місяць. При необхідності його повторюють
після двомісячної перерви. Лікарські
форми і застосування. ВНУТРІШНЬО—настій
(10 г
сировини на 200 мл окропу) приймають
залежно від стадії хвороби і стану серця
хворого від 1 столової ложки до третини склянки
2—3 рази на день (індивідуальну дозу підбирає лікар!).
ПЕРСТАЧ ГУСЯЧИЙ, гусяча лапка, рябинник дорожній; лапчатка гусиная Potentilla anserina, синонім — Argentina anserina — багаторічна кореневищна трав'яниста рослина
родини розових. Головне стебло вкорочене, з розеткою прикореневих
листків, із пазух яких виходять довгі
(15— 40 см завдовжки) повзучі
укорінювані в вузлах пагони. Листки непарноперисті,
короткочерешкові, овальні або видовжені; листочки (їх 6—11 пар)
видовженооберненояйцевидні або видовженоеліптичні, глибокопилчасті, зісподу
сріблясто-шовковисті, зверху зелені або прилегловолосисті й сіруваті. Квітки правильні, двостатеві, 1—2
см у діаметрі, золотаво-жовті, одиничні, на довгих квітконіжках, що виходять з прикореневої
розетки або з повзучих пагонів; чашолистків і пелюсток по 5. Плід складається з
горішковидних сім'янок; зав'язь і сім'янки
голі. Цвіте з травня по серпень.
Поширення. Перстач гусячий росте по всій території України на берегах річок, по вологих місцях на луках і особливо на випасах. Заготівля і зберігання. Для медичних потреб
використовують траву (Herba Anserinae), кореневище (Rhizoma Anserinae) і зрідка плоди (Fructus
Anserinae) перстачу. Траву заготовляють
під час цвітіння рослини; кореневища — весною, поки немає листя, або восени,
коли листя зів'яне; плоди — восени в
стадії повної стиглості. Зібрану траву
використовують свіжою (у вигляді соку)
або сушать, розстеливши тонким шаром у затінку на протязі або в добре провітрюваному приміщенні. Кореневища
викопують із землі, добре обмивають водою, обрізують гнилі та ушкоджені
частини, очищають від корінців і після
пров'ялювання на повітрі сушать на
горищі, під наметом чи в теплій кімнаті.
Зібрані плоди при потребі досушують. Готову сировину зберігають у коробках або
в паперових мішечках. Рослина
неофіцинальна.
Хімічний склад. Кореневища і трава містять 10—18 % дубильних речовин, значну кількість аскорбінової кислоти
(у листі — 220— 297, у кореневищах — до
105,6 мг% ); у кореневищах, крім того, є тритерпеновий сапонін торментол, хінна
кислота, барвники та крохмаль; у траві —
ефірна олія (0,28 % ), гіркоти,
флавоноїди (кверцетин, кемпферол,
мірицетин, дельфінідин та ціанідин), ркумарова, ферулова й елагова кислоти та смоли.
Фармакологічні властивості і
використання. В народній медицині лікування перстачем гусячим дуже популярне.
Використовують його болетамувальні,
в'яжучі, кровоспинні й «кровоочисні»
властивості, здатність підвищувати діурез,
стимулювати виділення шлункового соку і
жовчі, регулювати функціональну діяльність товстої кишки й запобігати запорам.
Спазмолітичні властивості рослини відомі
не лише з досвіду народної медицини, а й підтверджені фармакологічними
дослідами. Характерно, що розслаблюючий вплив препаратів перстачу поширюється в першу чергу на гладенькі м'язи травного тракту і
матки, дещо менше — на жовчовивідні
шляхи і зовсім не поширюється на органи
сечовивідної системи і кровоносні судини.
Особливістю цієї рослини є те, що діє вона повільно і терапевтичний ефект
настає після тривалого вживання
препаратів. Застосування препаратів
перстачу показане при судомі різного характеру
і навіть при правці, при спазматичних
шлункових болях, при поносах, що супроводяться кишковими коліками, при
альгоменореї й субінволюції матки, при
нирковокам'яній та жовчнокам'яній хворобах, при різних внутрішніх кровотечах, у разі мігрені, бронхіту, грудної жаби й дизентерії. Єдиної думки щодо дії окремих частин рослини не існує. Більшість дослідників у згаданих вище
випадках рекомендують застосовувати траву, вважаючи препарати з кореневищ
ефективними лише при катарах шлунка і кишечника, при виразковій хворобі шлунка, проносах, дизентерії та
внутрішніх кровотечах. При сильних
маткових болях і при болісних
менструаціях найефективнішим засобом вважається настій плодів на молоці в
поєднанні з компресом з настою трави на
нижню частину живота. Настій трави на
козиному кип'яченому молоці рекомендується народною медициною як сильний сечогінний засіб, що не подразнює нирок.
Свіжий сік з перстачу гусячого в суміші з свіжим соком жита посівного вживають при жовчнокам'яній хворобі та при хворобах печінки. Салати з молодого листя перстачу вживають як джерело
вітаміну С і для профілактики судоми.
Для місцевого лікування використовують свіжий
сік і настій трави перстачу: соком промивають рани і роблять примочки на гнійні
виразки; настоєм полощуть рот при
гінгівітах і стоматитах, при кровоточивості ясен, тріщинах і виразках на язиці, при болі зубів, роблять місцеві ванни, обмивання і примочки при
висипах на шкірі. Трава перстачу гусячого входить до складу сумішей, з яких готують лікувально-профілактичні ванни для дітей і дорослих. Лікарські форми І застосування. ВНУТРІШНЬО — настій трави (2—4 столові ложки
сировини на 200 мл окропу) по 1/3
склянки 3 рази на день до їди; відвар
кореневищ (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу) по 2 столові ложки 4 рази
на день до їди; настій насіння {1 чайна
ложка сировини на 200 мл води або
кип'яченого молока, кип'ятити 5 хв) по півсклянки
вранці і ввечері; суміш (порівну)
свіжого соку перстачу гусячого з свіжим соком жита посівного по 1 столовій
ложці 3 рази на день; столову ложку
суміші трави перстачу гусячого, гірчака перцевого і листя меліси лікарсько),
взятих у співвідношенні 3:2: 1,
настоюють 10 хвилин на 200 мл окропу і
п'ють по три склянки на день при
болісних менструаціях; столову ложку
суміші (порівну) трави перстачу
гусячого, листя меліси лікарської й коріння валеріани лікарської настоюють 10
хвилин на 200 мл окропу і п'ють по
третині склянки 3 рази на день при
спазмах кишечника, грудній жабі та при
менструальних болях; 2 столові ложки суміші трави перстачу гусячого, рути садово) і полину гіркого, плодів ялівцю
звичайного, взятих у співвідношенні 2:2:3:3, заливають 500 мл води, кип'ятять 5 хвилин, проціджують, охолоджують і
п'ють по 400 мл протягом 5 днів з
першого дня місячних при гіпоменструальному синдромі; 2 чайні ложки суміші
(порівну) трави перстачу гусячого і
деревію звичайного, коріння валеріани
лікарської настоюють до охолодження на
склянці окропу, проціджують і п'ють по 400 мл на день з першого дня менструації до її закінчення при
гіперполіменореї; столову ложку суміші
(порівну) трави перстачу гусячого,
деревію звичайного і чистотілу звичайного та квіток ромашки лікарсько)
настоюють до охолодження на 200 мл
окропу, проціджують і п'ють по 1 склянці
двічі на день при патологічному клімаксі; салат: подрібнене листя перстачу гусячого, щавлю й цибулі
посолити, додати оцту, змішати, заправити
вершками, присипати подрібненим листям кропу (на 150 г молодого листя перстачу
беруть 50 г
щавлю, 25 г зеленої цибулі та 20 г вершків, а сіль, оцет і кріп — на смак). ЗОВНІШНЬО — місцеві ванни, обмивання, примочки
і полоскання настоєм трави (4 столові ложки сировини на 600 мл води, кип'ятити 5 хвилин, настояти 2—4 години, процідити); 2 столові
ложки суміші (порівну) трави перстачу
гусячого і квіток ромашки лікарської настоюють 20 хвилин на 1 л окропу, проціджують і використовують для
спринцювань і ванночок при вульвовагініті;
змащування ран і тріщин маззю (1 столову ложку кореневищ зміщують з 1 склянкою
вершкового масла, доводять до кипіння на слабому вогні, кип'ятять 5 хвилин і проціджують,
не охолоджуючи); лікувально-профілактична ванна для дітей (дезинфікує,
заспокоює, стимулює обмін речовин, лікує
різні алергічні захворювання, особливо ексудативний діатез, виявляє
загальнозміцнюючу дію): 150—200 г суміші
трави перстачу гусячого, материнки звичайно), череди трироздільно) і медунки лікарсько) та листя берези бородавчастої і кропиви
дводомно), взятих у співвідношенні 5:3:5:5:3:5, заливають 5 л холодної води, доводять до кипіння, настоюють 40—50 хвилин, проціджують і вливають у ванну (температура води 36—38°,
тривалість процедури — 10—20 хвилин,
приймають 1—2 рази на тиждень);
лікувально-профілактична ванна для
дорослих (стимулює й регулює обмін речовин в організмі, виявляє
загальнозміцнюючу дію): 250 г
суміші (порівну) трави перстачу гусячого, кропиви дводомної, вівса посівного,
череди трироздільної і материнки звичайної
та листя берези бородавчастої, коріння з молодим листям лопуха справжнього й коріння з молодим листям
кульбаби лікарсько) змішують з 250 г сінної потерті, заливають
10 л холодної води, доводять до кипіння, настоюють 40—50 хвилин, проціджують і вливають
у ванну (температура води 36—39°,
тривалість процедури — до 20 хвилин,
приймають 1—2 рази на тиждень).
ПЕРСТАЧ ПОВЗУЧИЙ лапчатка ползучая Potentilla reptans — багаторічна трав'яниста рослина родини розових. Стебло лежаче, з повзучими або
сланкими пагонами, 10—70 см завдовжки. Листки довгочерешкові,пальчасті,
округлояйцевидні, з 5—7 листочками, зверху голі, зісподу притиснутоволосисті.
Квітки двостатеві, правильні, 18—25 мм у діаметрі, жовті, одиничні, зрідка по 2
на довгих (3,5—8,5 см завдовжки) прямостоячих квітконіжках, більших за черешки
стеблових листків; чашолистків і пелюсток по п'ять. Плід складається з горішковидних
сім'янок; зав'язь і сім'янки голі. Цвіте у червні—липні.
Поширення. Перстач повзучий росте по всій території України в долинах річок, на луках, на вологих місцях. Заготівля і зберігання. Для медичних потреб
використовують траву з корінням, тобто
Цілу рослину (Herba et radix Potentillae
reptantis). Копають з корінням квітуючі рослини і сушать, розстилаючи тонким
шаром, на рамках у затінку або в сухому провітрюваному приміщенні. Сухої сировини виходить 20 %. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. Рослина містить значну кількість флавоноїдів і дубильних речовин.
Фармакологічні властивості і
використання. Перстач повзучий використовують як засіб, що має в'яжучі, кровоспинні, протизапальні й слабкі
болетамувальні властивості. Форма
застосування — настій. Його дають усередину при різних кровотечах, проносах і
дизентерії. Зовнішньо настій
використовують як полоскання при кровоточенні ясен. Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО —настій із цілої рослини (1 столова
ложка сировини на 200 мл окропу) по 1 столовій
ложці З—4 рази на день. ЗОВНІШНЬО — полоскання настоєм (готують, як у попередньому прописі).
ПЕРСТАЧ ПРЯМОСТОЯЧИЙ, калган; лапчатка прямостоячая Potentilla etecta, синоніми: P. silveslris,
P. tormentilla, Tormentilla erecta — багаторічна
трав'яниста рослина родини розових. Має
товсте циліндричне шишкоподібне дерев'янисте кореневище. Стебла висхідні або
прямостоячі, вилчасто розгалужені, 10—40
см заввишки, з рідкими притисненими
волосками. Листки стиснуто-опушені, з
обох боків зелені (зісподу трохи блідіші);
прикореневі листки черешкові, з трьох, рідше — з п'яти круглясто-оберненояйцевидних, спереду надрізанозарубчастих листочків, які швидко засихають і під час цвітіння їх уже немає, стеблові — сидячі, з великими зеленими клиновидно-оберненояйцевидними,
3—7-надрізаними прилистками і з трьома видовженоклиновидними,
надрізанопилчастими листочками. Квітки правильні, двостатеві, 4-пелюсткові, одиничні, на довгих квітконіжках, що виходять з пазух верхніх листків: пелюстки оберненояйцевидні,
золотисто-жовті. Плід збірний з 8—15 горішковидних сім'янок. Цвіте у червні —
вересні.
Поширення. Перстач прямостоячий росте по вологих луках та лісах, по краях боліт на Поліссі, в Карпатах і на Закарпатті, в північній
частині Лісостепу, зрідка в Степу. Заготівля і зберігання. Для виготовлення ліків
використовують кореневища рослини
(Rhizoma Tormentillae), які заготовляють
восени або рано навесні. Викопані
кореневища очищають від корінців і
решток стебел, добре миють у холодній
воді від землі і сушать на вільному
повітрі (на сонці чи під наметом) або в
добре провітрюваному приміщенні,
розстеливши тонким (2—3 см завтовшки) шаром на папері чи тканині. Штучне
сушіння (після попереднього пров'ялювання на відкритому повітрі) проводять при температурі 50—60°. Сухої сировини виходить
28—32 % . її зберігають у сухому добре провітрюваному приміщенні. Строк придатності — 6 років. Сушені кореневища перстачу є в продажу в аптеках. У
народній медицині, зокрема при виготовленні мазі, використовують і свіжі кореневища.
Хімічний склад. В кореневищах перстачу
прямостоячого є дубильні речовини (до 31 % ), флобафени, кристалічний ефір
торментол, тритерпенові сапоніни
(похідні а-амірину і торментолу), хінна і елагова кислоти, крохмаль, віск, смолисті речовини й сліди ефірної олії та мінеральні речовини (6 % ).
Фармакологічні властивості і
використання. Перстач прямостоячий
використовують як в'яжучий, протизапальний
і кровоспинний засіб. В експерименті in
vitro водні витяжки рослини виявляють цитотоксичну
дію, згубно діють на вірус герпесу.
Застосування перстачу показане при
різних запальних захворюваннях травного
каналу (ентерит, ентероколіт, диспепсія);
при лікуванні проносів дизентерійного характеру і проносів при туберкульозі; при шлункових і кишкових кровотечах, гіперменореї,
маткових кровотечах, пов'язаних з
запальними захворюваннями жіночих статевих
органів. У народній медицині, крім зазначених вище захворювань, відвар кореневищ перстачу дають усередину при ахілії шлунка, гастриті, виразці шлунка, при захворюваннях печінки, жовтяниці
різного походження, ревматизмі та подагрі. Використовують перстач і як зовнішній засіб. Відвар кореневищ
використовують для лікування кровоточивих ран, виразок і забитих місць, опіків, різних висипів на тілі, мокнучих екзем, геморою, кольпіту і вульвовагініту різної
етіології та для лікування справжньої ерозії шийки матки, а також для
полоскання ротової порожнини і горла при
афтозі, стоматиті, гінгівіті та ангіні. Порошком
з розтертого кореневища присипають обпечені місця. Мазь застосовують від тріщин
на шкірі ніг, рук і на губах. Лікарські
форми і застосування. ВНУТРІШНЬО —
відвар кореневищ (1 столова ложка
сировини на 200 мл окропу) по 1 столовій ложці 3—5 раз на день до їди; суміш 1 столової ложки кореневищ перстачу і 1 чайної ложки насіння льону звичайного заливають склянкою окропу, кип'ятять 10 хвилин, охолоджують і п'ють по 1 столовій ложці через кожні 2 години при кровотечі з
шлунка і кишок; столову ложку суміші
кореневищ перстачу прямостоячого, плодів кмину звичайного, листя шавлії лікарської та квіток цмину піскового, взятих у співвідношенні
1:1:5:2, кип'ятять в 1 склянці води 5—7 хвилин, проціджують і п'ють по чверті склянки за ЗО хвилин до їди
при хворобах печінки, що супроводяться
жовтяницею. ЗОВНІШНЬО — змащування маззю
(5 г дрібно посічених свіжозібраних кореневищ
варять 5 хвилин у склянці коров'ячого масла, проціджують); присипання порошком з кореневищ; обмивання, примочки, компреси і спринцювання відваром кореневищ (спринцюються двічі на добу теплим розчином, який готують розведенням відвару кореневищ
кип'яченою водою у співвідношенні 1 : 4).
ПЕРСТАЧ СРІБЛЯСТИЙ, розтопир; лапчатка серебристая Potentilla argentea — багаторічна кореневищна трав'яниста
з густим повстистим опушенням рослина родини розових. Стебло
прямостояче, тонке, 10— ЗО см заввишки.
Листка пальчасто-п'ятироздільні (верхні — трійчасті), зверху голі чи розсіяноволосисті,
яскраво-зелені, з полиском, зісподу —
білуватоповстисті; прикореневі листки — на довгих черешках, у період цвітіння рослини
вони в'януть і відмирають; стеблові — численні, короткочерешкові, малозубчасті,
з неоднаковими, по краю загорнутими
зубцями; верхні — сидячі. Квітки
правильні, двостатеві, 9— 12 мм у діаметрі,
світло-жовті, в розчепіреному
волотисто-щитковидному суцвітті; чашолистків і пелюсток по 5. Плід складається з горішковидних сім'янок; зав'язь і сім'янки голі. Цвіте у червні — липні.
Поширення. Перстач сріблястий росте по всій території України, крім крайнього Степу, на лісових галявинах, уздовж просік, на луках і лісових
пасовищах. Заготівля і зберігання. Для
виготовлення ліків використовують траву
перстачу. Збирають її під час цвітіння
рослини, зрізуючи стебла без грубих
прикореневих частин, і сушать під
укриттям на вільному повітрі або в добре
провітрюваних приміщеннях, розстеливши
тонким шаром на папері чи тканині. Готову сировину зберігають у сухому
приміщенні, яке треба провітрювати. Строк придатності — 3 роки.
Хімічний склад. Трава перстачу містить значну кількість дубильних речовин та
аскорбінову кислоту.
Фармакологічні
властивості і використання. Перстач сріблястий має добре виражені в'яжучі, кровоспинні, протизапальні та бактерицидні властивості. Зважаючи на це,
настій трави перстачу дають пити при анацидному гастриті, проносі, дизентерії, геморої й гематурії, при простудних
захворюваннях, ревматизмі й міозиті та як протиглисний засіб. Трава перстачу
входить до складу мікстури Здренко, яку
використовують як симптоматичний засіб при папіломатозі сечового міхура й
анацидних гастритах. Використовують перстач і для місцевого лікування: для полоскання
ротової порожнини і горла при запаленнях
слизової оболонки, кровоточенні ясен і
при ангіні та для компресів при
запаленні повік. Лікарські форми і
застосування. ВНУТРІШНЬО — настій трави
(1 столова ложка сировини на 200 мл окропу, настояти у термосі 2 години, процідити) по чверті склянки 4 рази на день за ЗО хвилин до їди. ЗОВНІШНЬО — використовують настій трави (готують, як у попередньому прописі) для полоскання і компресів.
|